Hatforintos kilométerdíj jöhet az autópályákon

2011.02.14. 08:06

Az e-matrica fokozatos megszüntetése után, 2013-2014-ben kilométerenként hatforintos útdíj bevezetését tervezi a kormány, de a politikai és társadalmi egyeztetés még hátravan, írja hétfői számában a Népszabadság.

A napilap a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) szakmai anyagaira hivatkozva számol be a kormány tervéről, amely használatarányos útdíj bevezetését tartalmazza. A folyamat indulási éve 2013-2014, befejezése, azaz az éves e-matrica megszüntetését követő útdíjfizetés 2017-2018-ra válhat esedékessé.

A kilométerenként hatforintos útdíjat az autópályákon közlekedő személygépkocsiknak és motorkerékpároknak kellene megfizetniük. A kamionok fizetési kötelezettsége ennél nagyobb lenne, a legnagyobb kamionoknak például 34 forintba kerülne egy kilométer megtétele.

Ugyanakkor a tervezett kilométerenkénti – kezdetben hatforintos – útdíj csak a gyorsforgalmi utak használata esetén terhelné az autósokat és a motorkerékpárosokat, legalábbis ezt írja a KKK-ban készülő tanulmányra támaszkodva a Népszabadság.

Még semmi sem tekinthető biztosnak, a megtett úttal arányos útdíjrendszer kiépítésének ügyében, mivel a KKK koncepciója szerint az újfajta díjszedés „bevezetésének alapfeltétele a szakmai, politikai, társadalmi konszenzuson alapuló díjpolitika elfogadása”.  • Hírek
  • Bankszámla