Csalódtak az elemzők Orbán beszédében

2011.02.15. 12:09
Több külföldi elemzőház is csalódottságának adott hangot a miniszterelnöki beszédet értékelő kommentárjában. Megítélésük szerint egyértelműen negatív, hogy Orbán Viktor hétfői parlamenti beszédében nem árult el újabb részleteket a csomagról és az sem túl biztató, hogy a mostani jelzések szerint március közepére csúszik a program megjelenése.

Hétfői parlamenti beszédében egyáltalán nem említett konkrétumokat a gazdasági reformprogramból Orbán Viktor, ehelyett azt tudhattuk meg, hogy csak március 15-én áll elő a konkrét elképzelésekkel a miniszter, fogalmaz Magdalena Polan, a Goldman Sachs londoni elemzője. A szakértő a miniszterelnök hétfői évértékeléséből azt szűrte le, hogy a kormány reformtervei még csak kezdeti stádiumban vannak. A tegnapi kijelentések alapján úgy tűnik, hogy a kormányzat eltolódik a kevésbé konkrét területek irányába, így a munkaerőpiac, az oktatás és az egészségügy felé, szemben a korábban jelzett strukturális változásokkal.

Nem kulcsfontosságú a stabilitási alap

Magdalena Polan az alkotmányos adósságplafon kapcsán ismét arra hívja fel a figyelmet, hogy annak hatásossága a részletektől függ. A Goldman elemzője azt is megjegyezte, hogy a 250 milliárd forint értékű tartalékalap nem lesz kulcsfontosságú abban a tekintetben, hogy megvédje Magyarországot a külső veszélyektől az idei évben, pont amikor jelentős vagyontömeg áramlik az államháztartásba a nyugdíjrendszer átalakítása következtében.

Nem tudta beváltani a piaci szereplők gazdasági reformcsomaggal kapcsolatos reményeit a tegnapi miniszterelnöki beszéd, írják a SEB Bank szakértői, akik az alkotmányban rögzíteni tervezett adósságkorlátra emlékeztetnek.

„Az általunk vártnál kevesebb részletet hozott Orbán Viktor hétfői parlamenti beszéde a kormány tervezett reformprogramjával kapcsolatban" - fogalmaztak kedd reggeli kommentárjukban a BNP Paribas londoni stratégái, akik a kormányfő beszédéből az alkotmányos adósságplafont és a 250 milliárd forintos tartalékalapot emelték ki.

Belső vitákra utal a csúszás

Neil Shearing, az egyik legnagyobb citybeli befektetési és pénzügyi tanácsadó központ, a Capital Economics vezető európai felzárkózó piaci közgazdásza a miniszterelnöki beszéd után kijelentette: egyértelműen a kormányon belül még zajló vitákra utal a piac által eddig vártnál későbbi időpont.

Shearing szerint ugyanakkor a piac szempontjából nem a bejelentés időpontja, hanem az intézkedéscsomag belső szerkezete lesz a döntő fontosságú. Várható, hogy a kormány a márciusi bejelentési időpontig hátralévő egy hónapban is elkezdi már csepegtetni a csomagról szóló információkat a piacnak, és nem kizárt, hogy az intézkedési terv még a vártnál is nagyobb kiadáscsökkentéseket tartalmaz majd. Ezt piaci meglódulás követheti, de ha a piaci szereplők végül a csomag szerkezetét nem találják kielégítőnek, akkor ez a fellendülés rövid életűnek bizonyulhat, mondta a Capital Economics vezető londoni elemzője.

Hidegen hagyta a beszéd az árfolyamot

Arról a tervről, hogy a kormány az alkotmányban rögzítené az államadósság-rátát, Shearing azt mondta: a nagy összehasonlítási alap ebben a kérdésben Lengyelország, ahol már létezik ilyen alkotmányos felső adóssághatár. A Capital Economics londoni szakértője szerint azonban valójában a lengyel alkotmányos korlát nem bizonyult igazán kötelező erejűnek.

Orbán parlamenti nyitóbeszéde  hidegen hagyta az árfolyamot, annak ellenére, hogy enyhén negatívan értékeljük, hogy a kormányfő nem szórt el újabb információmorzsákat a gazdasági csomagról, olvasható a Raiffeisen Bank elemőinek kommentárjában.

Maszatol a kormány

A legfontosabb információt az jelentette, hogy az intézkedéscsomag nyilvánosságra hozásáig március közepéig várni kell. Ez is enyhén negatív üzenet a befektetőknek, hiszen láthatóan folytatódik a kormányzat „maszatolása", írják a bank szakértői.

Barta György, a CIB Bank vezető elemzője szerint a beszédéből az derült ki: márciusig kell várni, hogy bármilyen konkrétumot megtudjunk a reform intézkedésekről. Amiket a miniszterelnök elmondott, azokról korábban valamilyen formában már lehetett hallani. Úgy vélte, a minisztériumban valószínűleg még mindig dolgoznak azon, hogy finomítsák a csomag részleteit.

A piac azonban egyáltalán nem reagált, és úgy tűnik továbbra is türelmes, monda az elemző. Hozzátette: korábban is előfordult már többször, hogy a piac rákészült a hosszú távú fiskális fenntarthatóságot elősegítő intézkedések bejelentésére, de nem történt semmi.