Felszámolják az ügyfeleit átverő pénzügyi céget

2011.02.15. 08:20
Felszámolás alá került a vásárlói klubok első hullámában, a kilencvenes években létrejött Promo-Indra Consorcio. Több, pénzét vissza nem kapó tagja feljelentést tett a rendőrségen, csalás gyanújával, ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás. Tavaly augusztusban Promo-Indra néven új kft. alakult.

Több éves huzavona után február másodikától elindult a fogyasztói csoportokat szervező Promo-Indra Consorcio (PI) Zrt. felszámolási eljárása,írja a Napi Gazdaság.A PI ingatlanvásárláshoz vagy -felújításhoz kínált finanszírozási konstrukciót, amelynek forrását a csoporttagok által havonta befizetett összegek jelentették.

Egy a napilapnak nyilatkozó, a társasággal szerződésben állt családtagjait képviselő személy elmondta, rokonai egy 120 fős csoport tagjai voltak, amely kéthavonta tartott klubgyűlést, ahol sorsolással, illetve licittel döntötték el, hogy mely tagot segítik hozzá a befizetéseikből a vásárlási jogosultsághoz. A tízéves futamidejű szerződés keretében 2,5 millió forintos finanszírozáshoz kívántak hozzájutni, regisztrációs díjként 50 ezer forintot fizettek be.

A liciteken minél magasabb előtörlesztést vállalt egy tag, annál nagyobb esélye volt arra, hogy ő szerez jogosultságot. A napilapnak nyilatkozó családja 1998-2002 között mintegy 1,5 millió forintot fizetett be, de lakáshoz nem jutott. Négy év alatt tízezer forinttal nőtt a havi törlesztő részlet, amit a PI a kezelési költségek növekedésével indokolt.

A havonta fizetendő összeg része volt az alaprészleten kívül a PI megbízási díja, amely a társaság fogyasztói csoport működtetésével kapcsolatos költségeit, továbbá a biztosítási díjait tartalmazta, az élet- és vagyonbiztosításokat a csoport és tagjai javára és költségére kötötte a PI – derül ki a részvételi szabályzatból. Pénzzel együtt kiszállni csak a tagság átruházással lehetett, ha valaki talált maga helyett mást. A szerződés felmondásával az addigi befizetéseket a működési szabályzatra hivatkozva nem fizették vissza. Azt a kezelési, felmondási vagy a szerződésszegésből eredő költségek levonásával a csoport végelszámolását követően fizették volna vissza, de a futamidő végén, 2008-ban arra hivatkozva, hogy egy évig is eltarthat a végelszámolás, nem fizettek forrásunk családjának, a mai napig nem jutottak hozzá pénzükhöz.

A csoport végelszámolására akkor került sor a működési szabályzat szerint, ha a csoport megtartotta utolsó közgyűlését, az utolsó ingatlant is átadták és valamennyi tag befiztette az utolsó részletet is. Forrásunk családja szűkös anyagi lehetőségei miatt fizetési meghagyásos eljárást és pert sem tudott kezdeményezni a PI-vel szemben. Az írásos fizetési felszólítására, amelyet irodájában átvett a PI, nem reagáltak.

Az interneten elérhető fórumhozzászólásokból (már amelyeket nem távolítottak el) kiderül, hogy számos károsult futhat hiába a pénze után, akad olyan is - egy 2010 augusztusi bejegyzés szerint -, akinek családja lakást vásárolhatott, de nem tudják, kinek fizessék a hátralévő törlesztéseket, mert a PI elérhetetlen, a követeléseit egy ideig kezelő International Financial (IF) Zrt.-vel pedig szerződést bontott a cég, amelynek jelzálogjoga van a lakásukon.

A PI felszámolását egy 2009 januárjában benyújtott kérelemre rendelte el most a bíróság, ezt a Raiffeisen Bank egy 12 milliós, albérleti szerződés miatt nyújtotta be, mondta a lapnak Németh Norbert felszámolóbiztos, a Csabaholding Kft. munkatársa. A felszámolónak még nincsenek adatai a cég vagyoni helyzetéről és tartozásairól; a hitelezőknek negyven nap áll a rendelkezésére, hogy bejelentsék követeléseiket.