Még idén tőkeemelésre szorulhat a Raiffeisen

2011.02.15. 12:19

Bár a Raiffeisen Bank International lengyelországi akvizíciójának február 4-ei bejelentését követően cáfolta a menedzsment, hogy a közeljövőben tőkeemelésre készülne, a Bloomberg által megkérdezett 14 elemzőből 8 úgy véli, ez még idén megtörténhet - írja a portfolio.hu.

A bank jelzése szerint a Polbank akvizíciójával együtt is 9,1 százalékon állna a csoport alapvető tőkerátája, ez azonban az 1,75 milliárd eurónyi állami tőke visszafizetését követően apadhat, és az új bázeli követelményrendszerben már elégtelennek bizonyulhat. Az elemzők többsége éppen ezért úgy véli, még idén megtörténhet a tőkeemelés, mégpedig közel 1,5 milliárd euró (több mint 400 milliárd forint) összegben.

Herbert Stepic vezérigazgató szavai szerint a bank tőkéje kielégítő, igaz, amennyiben növekedni szeretnének, később tőkeemelésre is szükség lehet, ám ez ma még nincs terítéken. Ugyan egy esetleges tőkeemelés megalapozhatná a további expanziót, hígítási hatással is járna, amennyiben az elemzők által várt 1,5 milliárd euróhoz részvénykibocsátással jutna hozzá a bank.

A bank szeptember végi állapotot mutató elemzői prezentációja szerint 8234 millió euró lett volna a fúzió révén októberben létrejövő Raiffeisen Bank International részvénytőkéje. A jelenlegi helyzethez képest az egy részvényre jutó eredmény egy 1,5 milliárd eurós tőkeemeléssel közel 15 százalékkal csökkenne.