Nem számítanak kamatemelésre a londoni elemzők

2011.02.15. 17:03
Leállhat a magyar jegybank (MNB) szigorítási ciklusa a vártnál alacsonyabb, éves szinten négyszázalékos januári infláció és a hosszú távú potenciális ütemnél még mindig lassabb gazdasági növekedést jelző adatok nyomán, jósolták londoni felzárkózó piaci elemzők.

A magyar gazdaság teljesítménye még mindig jócskán elmarad a potenciális szinttől, és ez erősíti annak valószínűségét, hogy az MNB az e havi monetáris tanácsi ülésen már nem nyúl az alapkamathoz, kommentálták londoni elemzők a kedden közzétett legfrissebb teljesítményadatokat.

A Goldman Sachs londoni szakértői megállapítják, hogy a tavalyi egész éves, 1,2 százalékos átlagos GDP-növekedési ütem elmarad a múltbeli trendtől, sőt a magyar gazdaság hosszú távú éves potenciális növekedési ütemétől is, amelyet a cég elemzői 2,5 százalék körülire taksálnak. A negyedéves lassulás a Goldman Sachs londoni szakértői szerint annak a jele is lehet, hogy a vártnál kisebb mértékben élénkül a hazai kereslet.

A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési tanácsadó csoport a magyar, a cseh, a szlovák, a bolgár és a román gazdaság egyaránt kedden közzétett legfrissebb adataiból azt a következtetést vonta le, hogy a felzárkózó európai térség fellendülése folytatódik ugyan, de a régió számos országában az alapszintű növekedési ütem lassulni kezdett.

A ház vezető felzárkózó piaci közgazdásza, Neil Shearing az adatsorok alapján összeállított keddi helyzetértékelésében kiemelte: az a tény, hogy a negyedéves összevetésben számolt növekedési ütemek a térség több gazdaságában lassulnak, annak a jele, hogy „a könnyen elérhető gyümölcsöket ezekben az országokban már leszedték", és a fellendülés innentől már nehezebb folyamat lesz.

A tavalyi negyedik negyedévi éves gazdasági növekedésről közölt előzetes becslés alapján a JP Morgan bankcsoport londoni szakértői keddi kommentárjukban ugyanakkor azt jósolták, hogy a magyar hazai össztermék növekedési üteme az idén 3 százalék közelébe gyorsulhat tovább.

Az inflációs adatsorhoz fűzött elemzésükben a ház londoni befektetési részlegének szakelemzői közölték, hogy a továbbiakban 3-4 százalékos sávba visszasüllyedő éves magyarországi inflációs ütemeket várnak, elsősorban az élelmiszerek ársokkjának múlása, a továbbra is gyenge keresleti oldali inflációs nyomás és az erősebb forint miatt.

A cég előrejelzése mindezek alapján az, hogy a magyar jegybank az idei negyedik negyedévig nem változtat jelenleg 6 százalékos alapkamatán. Hasonlóan vélekedtek a Moody's Analytics londoni elemzői is. A ház szerint a megemelt MNB-kamatszint által erősített forint az importált infláció ellen hat, emellett a változatlanul magas hazai munkanélküliség és a nyomott béremelkedési ütem is akadályozza a meredek inflációs kiugrásokat.