Beszáll az állam a Talentis programba

2011.02.17. 14:06
Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Kenyeres Sándor, a Talentis Group igazgatóságának elnöke közös gazdasági társaság alapításáról szóló szándéknyilatkozatot írt alá csütörtökön Budapesten. A Zsámbéki-medencében tervezett nemzetközi tudásközpont az új Széchenyi-terv részeként valósulhat meg.

Közös gazdasági társaság alapításáról szóló szándéknyilatkozatot írt alá Fellegi Tamás Kenyeres Sándorral a Zsámbéki-medencébe tervezett tudásközpont létrehozására. A nemzeti fejlesztési miniszter az együttműködésről azt mondta: a magyar állam tulajdonosként jelenik meg a Talentis programban, a mostani elképzelések szerint földterületeket apportálnának a közös társaságba, amellyel az állam tulajdoni aránya nagyjából 10-15 százalék lehet majd.

A Talentis Fellegiék szerint teljes mértékben illeszkedik a Széchenyi-terv stratégiai célkitűzéseihez és kitörési pontjaihoz. „Munkahelyeket teremt, elősegíti az oktatás, szakképzés fejlesztését és az innovációt. A kaliforniai Szilícium-völgyhöz, az európai Grand Lyonhoz és Sophia Antipolishoz hasonló gazdasági, innovációs és tudományos központ egy helyen összpontosítja az anyagi és szellemi erőforrásokat. A projektbe tulajdonosként bekapcsolódó állam katalizátorszerepet vállal, amellyel hatalmas lendületet kaphat a tudásrégió kialakítása" - írta közleményben a minisztérium.

Kenyeres Sándor

A Talentis program atyját Kenyeres Sándort a budai Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ megvalósítójaként is ismerik, a Napi Gazdaság 100 leggazdagabb magyarról készített összeállításában a 34. volt tavaly.

Az ő nevéhez fűződik az etyeki The Park szabadidős park építése is, amely a tervek szerint 70 hektáros területet foglal majd el, amelyet 350 ezer négyzetméteren építenek be. A parkban lesz sport- és wellnessközpont, aquapark, ötcsillagos hotel, konferenciaközpont, fesztiválpark, a beruházás összege eléri a 105 milliárd forintot.

„Számos, a program részeként megvalósult fejlesztés a folyamatosan bővülő helyi közösség növekvő igényeit szolgálja: az M1-es autópálya Herceghalomi csomópontjának bővítése, a települési szennyvíztisztító létesítése, az új egészségház, az óvoda átépítése és bővítése, a felújított és könyvtárral, étteremmel és számítástechnikai laborral bővített iskola" - véli a minisztérium.

Fellegi Tamás a szándéknyilatkozat aláírásakor kiemelte: a Talentis nagyszabású vállalkozásként az ország egészének fejlődését, versenyképességünk javítását hozza magával. Kenyeres Sándor a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, „a Talentis képes olyan integrált, tudásalapú térségfejlesztési programmá válni, amely Magyarország és a Kárpát-medence, azon belül a magyar nemzet fejlődéséhez járul hozzá."