Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Olcsóbb importgázról tárgyal az E.on

2011.02.17. 10:26
A német hátterű cég a földgáz árának meghatározásáról tárgyal a Gazprommal, a jelenlegi rendszerben ugyanis komoly veszteségei származnak az importból. A gázcégek feje fölött a politikusok is tárgyalnak, Fellegi a hosszú távú szerződések mielőbbi újratárgyalásáért lobbizik. Néhány éven belül már lehet hogy nem kell két külön tárgyalóasztal, ha az E.on el akarja adni a fölgáz-nagykereskedelmet, az állam élhet elővásárlási jogával.

Tárgyalásokat folytat egymással az E.on Földgáz Trade Zrt. és az orosz gázexportért felelős Gazpromexport az átvett földgáz árának meghatározásáról, számol be a Világgazdaság.  Az E.on-nak a kormány tavalyi döntése nyomán az egyetemes szolgáltatásba felajánlott gáz árába a holland spot piaci árat is be kell kevernie, míg beszerzését a hosszú távú szerződésekben foglalt olajtermékek árához kötött formula szerint kénytelen bonyolítani.

A német hátterű gázkereskedőnek ebből fakadóan komoly veszteségei származnak, ezért kedvezőbb árú értékesítésre próbálja rábírni orosz partnerét. Egyelőre a régi árképlet az érvényes, így januártól 5 dollárral, 388 dollárra nőtt ezer köbméter orosz gáz magyarországi importára.

A Világgazdaság emlékeztet rá, hogy az EFT anyatársaságának és a GDF Sueznek is sikerült már némi módosítását elérniük orosz partnerüknél a gázár-meghatározás terén. A Gazpromexport korábban olyan nyilatkozatot tett, ami szerint vizsgálja az RWE cseh érdekeltségének és a szlovák SPP gáztársaságnak történő értékesítés során is a spotárak valamilyen szintű alkalmazását az ármeghatározás során.

A politikusok is tárgyalnak

A hosszútávú szerződések kérdése azonban túlmutat a cégeken. Mivel a hazai import mintegy 80 százalékát  a Gazpromtól szerezzük be, az olcsóbb gáz kérdése stratégiailag fontos tényező, a gázcégek feje fölött politikusok is tárgyalnak.

Annak idején Magyarország a legrosszabb feltételekkel kötötte meg az oroszokkal a hosszútávú szerződést, a régióban mi kapjuk a legdrágábban a gázt, az előnytelen szerződést pedig 2006-ban a Moltól a földgáznagykerekedelmet átvevő E.on is megörökölte, mondta az Indexnek egy energetikai szakember.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kezdeményezte már az orosz tárgyalásokon, hogy a szerződéseket még 2015-ös lejártuk előtt újratárgyalhassák, az orosz fél azonban erről hallani sem akar.

Akár az állam is átveheti

Információnk szerint az E.on szívesen eladná az államnak a veszteséges üzletágat, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő pedig tavaly már elővásárlási jogot is szerzett a cégre, egyelőre azonban nem folytatnak tárgyalásokat.

„A kormány csak akkor tud élni elővásárlási jogával, ha az E.on el kívánja adni leányvállalatát" - mondták kérdésünkre a minisztériumban, ahol azonban nem tagadták, hogy a kormánynak valóban lenne ilyen szándéka. Egyelőre azonban nem látszik, honnan lenne erre pénze az MNV-nek, az Indexnek nyilatkozó szakértők szerint akár állami erőműveket is kaphatna az E.on a Földgáz Trade-rért cserébe.