Nagyot gyengült a forint a svájci frankkal szemben

2011.02.22. 11:28
A globális kockázatkerülés a forintot jelentősen lerántotta a svájci frankkal szemben, az euróhoz képest kisebb a veszteség. A romló piaci hangulatban a frank és a dollár a hagyományosan legnépszerűbbek. Barcza György, a K&H vezető elemzője szerint nem erősítené a forintgyengülést, ha a monetáris tanács átmenetileg foghíjas lenne.

A részvénypiacokon kialakuló eladói nyomás és az észak-afrikai politikai feszültség miatt a forint a régiós devizákkal együtt gyengült. Az eurót délelőtt tizenegy órakor 272,46 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a hétfői 270,88 forint után, egy svájci frank 212,78 forintba kerül, a dollárért pedig 200,93-at kell adni. A kockázatkerülés általában dollár, svájci frank és jen befektetésekbe tereli a tőkét a nemzetközi devizapiacokon.

Az elmúlt fél év emelkedése után vége a tőzsdéken a vételi hullámnak, sokan vártak egy korrekciót, ezt most az arab események indították el – mondta az Indexnek Barcza György a K&H vezető elemzője, aki szerint a két folyamat együttesen gyengíti a forint árfolyamát. Azt még nem lehet tudni, hogy az eladók száma eléri-e a kritikus tömeget, vagy csak kisebb korrekciót látunk. A forint árfolyamában a 273-as euróval szembeni jegyzésár erős ellenállást jelent, a 275 és a 278 is erős szinteknek bizonyultak korábban – mondja Barcza.

Barcza szerint nem gyengítené a forintot, ha egy átmeneti időszakra csonka lenne a monetáris tanács, mert a forint mögött álló gazdasági fundamentumok (többletes külker- és folyó fizetési mérleg) erősek. Már eltűntek a forró pénzek a gazdaságból – mondja –, melyek 2003-2004-ben a kötvénypiacot, később pedig a devizahitelezést finanszírozták, ezért nagyon kicsi az esélye annak, hogy olyan helyzet alakuljon ki, hogy a monetáris tanácsnak rendkívüli ülésen kellene beavatkoznia a forintpiacon.

A forint egyértelműen az arab események miatt gyengül, leszállópályán van a lengyel zloty és a török líra is – mondja Bebesy Dániel. A Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsere szerint jelenleg mindenki kivárásra játszik, ezért nem lehet pontosan megmondani, hogy hol vannak az árfolyamban a lélektani határok.

A forintra rövidtávon a monetáris tanács (mt) átalakításának lehet komolyabb hatása, de az új tagokkal kapcsolatban még csak találgatások vannak. A másik fontos tényező a kormány kiigazító csomagja lesz. A kettő közül rövidtávon mindenképpen az mt átalakítása lesz fontosabb, az árfolyammal ugyanis nem lehet annyit bohóckodni, mint a fiskkális politikával, mert a hatása azonnali és sokkal közvetlenebb – mondja Bebesy.

A forint megítélésében a folyó fizetési és a külkereskedelmi mérleg állapota is meghatározó, ezen a területen azonban nagyon jó a helyzet, mindkét mutató pluszban van, ami erősíti a valutaárfolyamot, mondta Bebesy is.