Ragaszkodik Mol-pakettjéhez a Szurgut

2011.02.23. 07:14

A Szurgutnyeftyegaz nem szándékozik megválni a magyar Molban szerzett részesedésétől, az egyik legjobb beszerzésének tartja azt - mondta Igor Szecsin, az energetikai iparral foglalkozó orosz első miniszterelnök-helyettes a Vedomosztyi című üzleti lapnak – idézi az MTI-Eco hírét a Napi.

"A projekt gazdaságilag célszerű és az orosz társaság részvétele benne megalapozott. Célja az energiabiztonság, az összeurópai szinergia, általában is nagyon szép, nekem legalábbis tetszik. A rendelkezésemre álló információk szerint a Szurgutnyeftyegaz nem szándékozik megválni a Mol részvénypakettjétől, azt az egyik legjobb beszerzésének tekinti" - mondta Szecsin.

Hozzátette, hogy a projekt útjába megítélésük szerint szubjektív akadályokat gördítenek. Megjegyezte: felhívná az európai hatóságok figyelmét arra, hogy Magyarországon a tulajdon hatékony kezelését akadályozzák.

"Képzelje el, a magyar szabályozó szerv egyik válasza az üzlet kapcsán az volt, hogy a megvásárolt csomag - amely mintegy 20 százalékos nagyságrendű - mértékét tekintve közel áll a 25 százalékhoz, a 25 százalékos részre vonatkozó ügyleteket pedig egyeztetni kell a szabályozó szervekkel. Vagyis az üzlet elfogadását azért tagadták meg, mert a megszerzett pakett megközelíti a 25 százalékot. Ilyen csodálatos válasszal már rég nem találkoztam" - mondta Szecsin.

A Szurgutnyeftyegaz földgáz- és kőolajipari konszern Oroszország leggazdagabb vállalata, 2009-ben vásárolta meg az osztrák ÖMV-től a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagját, de nem jegyezték be részvényesként. Az üzlet jóváhagyásában illetékes magyar hatóságok a konszerntől kérték egyebek között a tulajdonosi struktúra feltárását. Ám a Szurgut tulajdonosi struktúráját Oroszországban sem tárja fel, csak annyit lehet tudni róla, hogy hatalmas készpénztartalékokkal rendelkezik és kitartóan elzárkózik a sajtótól.