Jelentős offshore-vagyont vár haza a kormány

2011.02.24. 11:31
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kijelölte azt a tíz magyar hitelintézetet, amelyen keresztül a magánszemélyek - élve a törvény adta lehetőséggel - hazahozhatják offshore vagyonukat és az után kedvezményesen adózhatnak.

Az Országgyűlés tavaly, a 2011. évi költségvetést megalapozó törvény részeként döntött arról: ösztönözi a magánszemélyeket, hogy az offshore társaságokban tartott vagyonaikat tőkejövedelem formájában hozzák Magyarországra. Kedvezményes mértékű, tíz százalékos adót fizethet a magánszemély az ellenőrzött külföldi társaságokban, illetve az ellenőrzött külföldi társaságnak nem minősülő külföldi illetőségű társaságokban tartott, oda közvetlen, illetve közvetett módon kiutalt vagyona után, ha azt Magyarországra behozza.

A felügyelet a törvény végrehajtására tíz hitelintézetet jelölt ki: a Budapest Bank Nyrt.-t., CIB Bank Zrt.-t, az Erste Bank Hungary Zrt.-t, az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-t, a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt.-t, a Magyarorszagi Volksbank Zrt.-t, az MKB Bank Zrt.-t, az OTP Bank Nyrt.-t, a Raiffeisen Bank Zrt.-t és UniCredit Bank Hungary Zrt.-t.

A honlapon olvasható tájékoztatás szerint mivel az offshore-pénzek külföldi számlákról érkeznek a kijelölt hitelintézetekhez, elengedhetetlen, hogy a kijelölt bankok jól és zavartalanul működő nemzetközi pénzforgalmi kapcsolatokkal és országos fiókhálózattal rendelkezzenek.

A PSZÁF szerint az adózási kedvezménnyel élni kívánó magánszemélyek pénzeszközeinek elhelyezése várhatóan rövid időn belüli, volumenében is jelentős betételhelyezést fog jelenteni a kijelölt hitelintézeteknél. A felügyelet a kijelölésnél figyelembe veszi, hogy az esetleges jelentősebb mértékű betétállomány változás ne torzítsa a kijelölt hitelintézet forrásszerkezetét, a jelentősebb mértékű betétállomány hatékony felhasználására képes legyen a kijelölt hitelintézet.