Túlvan első ülésén a lebutított Költségvetési Tanács

2011.02.24. 08:23

Megtartotta első ülését az új összetételű Költségvetési Tanács, a megbeszélést Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács köztársasági elnök által kinevezett vezetője hívta össze. Az ülésen részt vett Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Járai Zsigmond szerdán az MTI-nek elmondta: az ülésen megtárgyalták a tanács működésére vonatkozó általános szabályokat és a további munkavégzés alapelveit.

Kiemelte: egyetértettek abban, hogy a Költségvetési Tanács legfontosabb feladata, hogy véleményt nyilvánítson az Országgyűlésnek benyújtani tervezett költségvetési törvényjavaslatról. Ennek megfelelően a tanács elsősorban a költségvetési törvény-tervezet kézhez vétele után ülésezik, de vezetőjének kezdeményezésére szükség esetén összeül. Hozzátette: a Költségvetési Tanács a kialakított véleményét nyilvánosságra hozza.

Felszámolva

Tavaly decemberben az Országgyűlés olyan törvényi módosításokat fogadott el, melyeknek értelmében megszűnt a korábbiKöltségvetési Tanács (KT) titkársága, és arról is döntöttek a honatyák, hogy a korábbi testület helyett a tanács három - díjazás nélkül dolgozó - tagból áll majd.

A törvényi módosítások rögzítették, hogy az új összetételű KT a jövőben a Magyar Nemzeti Bank elnökéből, az Állami Számvevőszék elnökéből, valamint egy, a köztársasági elnök által hat évre kinevezett, kiemelkedő tudású közgazdászból áll, és az előző KT-tagok megbízatása megszűnik.

Az új összetételű KT tagjai illetményre, ellátásra nem jogosultak. A törvénymódosítás után a korábbi Költségvetési Tanács (KT) titkársága 2010. december 31-én befejezte tevékenységét.

Ezt követően Kopits György, az előző Költségvetési Tanács elnöke február 8-i hatállyal lemondott tisztségéről, és az ezzel kapcsolatos jogairól. Erről Kopits György levélben tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét ez év január 31-én.

A lemondás okaként Kopits György azt nevezte meg, hogy a személyével szembeni bizalom nyilvánvalóan megszűnt, valamint azt, hogy tavaly december 31-e előtti Költségvetési Tanács és a január elsejétől hatályos új Költségvetési Tanács között semmilyen szempontból nincs tartalmi jogfolytonosság. Kopits György a levélben rámutatott: "az a testület, amelyet ma a törvényKöltségvetési Tanácsnak nevez, semmilyen tartalmi szempontból nem tekinthető a 2010. végéig működő Költségvetési Tanács intézményi folytatásának".

Schmitt Pál köztársasági elnök február 18-án nevezte ki Járai Zsigmond volt jegybankelnököt a Költségvetési Tanács (KT) harmadik tagjának. Járai Zsigmond egyben a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke is.