Sokallják az energiaárat a nagyfogyasztók

2011.02.28. 17:02

Az Ipari Energiafogyasztók Érdekképvielete szerint Magyarországon a háztartások a villamosenergiáért és a földgázért nagyjából annyit fizetnek, mint az átlagos Európai Uniós fogyasztó, a nem lakossági szektor villamosenergia költsége azonban jóval magasabb az uniós átlagnál.

Az Eurostat szerint 2009 első félévében a nagyipari fogyasztói árkategóriában hazánk a harmadik legdrágább országnak számított, kizárólag Ciprus és Málta előzte meg. Bár 2009 második felére valamelyest javult a helyzet, így is az ötödik legmagasabb villamosenergia költséget elszenvedő tagállam voltunk. A gázszektorban is érik versenyhátrányok hazánkat: a bécsi gáztőzsdén 20-40 százalékkal olcsóbban lehet vásárolni, mint belföldön.

Az Ipenerg szerint az új munkahelyek teremtésének akadályozója lehet, ha a magyarországi energiaárak nem versenyképesek a térség más országaiban alkalmazott árakhoz képest. "A termelési szféra indokoltnál magasabb árszintje különösen problémát jelenthet a jelenlegi időszakban, amikor az elmúlt két év válsága után az arab országok belső problémái miatt újabb nemzetközi áremelkedés következhet be, így fokozottan hangsúlyos az energiaárak versenyképes szinten tartása" -

Az ipari energiafogyasztók érdekeit képviselő egyesülés a magyar papíripar helyzetét hozza fel példaként, ahol hazánk négy nagyüzeme közül az elmúlt években három bezárt, elsősorban a magas energiaárak miatt. "Hazai papírgyár hiányában, a magyar hulladékpapír feldolgozása csak külföldön történhetne meg, amely erősen kiszolgáltatottá tenné a hulladékgyűjtésben érdekelt vállalkozásokat. Megszűnne egy 10 milliárd forintos évi hozzáadott értéket termelő alágazat számos munkahellyel együtt. Reméljük, hogy a kormányzat a kát módosítás kapcsán is azon dolgozik, hogy a villamosenergiára rakódó terhek csökkkenjenek." - írja az Ipenerg.