Megszabná a kormány a frank árát

2011.03.01. 08:21 Módosítva: 2011.03.01. 09:20
A svájci frank árfolyamát a ciklus végéig 190 forint környékén rögzítené az Orbán-kormány, hogy mentse a még fizetőképes svájcifrank-hiteleseket az árfolyamkilengésektől, írja a Hírszerző.hu. Az árfolyamrögzítés a bankoknak okozhat problémákat, rajtuk egy devizapiaci ügylettel segítene a kormány. A terv, ha megvalósul, komoly költségvetési pénzeket nyelhet el.

A devizásokat mentené a kormány, az adósoknak a ciklus végéig 190 forint környékén rögzítenék az árfolyamot. A tényleges árfolyam különbségéből összegyűlő új hitelt csak utána kellene kifizetni, értesült a Hírszerző.

A dolog lényege az lenne, hogy három és fél éven keresztül nem menne a rögzített árfolyam fölé a törlesztési árfolyamuk, tehát ha az említett 190 forint felett alakulna, akkor is legfeljebb 190 forintos árfolyamon törlesztenének. Ez egy tízmillió forintos, 15 éves futamidejű hitel törlesztésénél havi 13 ezer forintost könnyítést jelent. A rögzített és az aktuális piaci árfolyam közötti különbség minden adósnak egy virtuális számlán gyűlne, amit bankja hitelezne neki viszonylag alacsony kamattal.

A három és fél év leteltével azonban az adósoknak fizetniük kell a mentőövért és el kell majd kezdeniük törleszteni az újabb hitelt is. Arról, hogy ez pontosan mit jelent, egyelőre csak találgatások vannak.

A Bankszövetség nem tud róla

A Bankszövetség semmilyen szakértői anyagot nem kapott, így nem is egyeztetett a sajtóban megjelent, a frankhiteleseket segítő, a svájci frank törlesztési árfolyamát befagyasztó esetleges kormányzati elképzelésekről, mondta el Müller János,a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója kedden.

A bankoknak az árfolyamkülönbözet három és fél évig tartó finanszírozása komoly likviditási problémákat okozhat, ugyanis hatalmas összeg gyűlik majd össze a virtuális számlákon, amely ellensúlyozására a bankoknak forrásokat kell találniuk. Ha például az egész időszak alatt átlagosan 20 forint lesz a különbség a rögzített árfolyam és a piaci árfolyam között, akkor a kamatokat nem számítva körülbelül 100 milliárd forintnyi új hitel halmozódik fel az időszak végére, írja a Hírszerző.hu.

A lap úgy tudja, hogy a bankok is kapnának segítséget, a kormány ugyanis megvédené őket attól, hogy a svájci frank további erősödése miatt túlságosan nagyra nyíljon az olló a rögzített árfolyam és a piaci árfolyam között.

Amikor az adósok a svájci frank hitelüket törlesztik, akkor a bankok a befizetett forintot általában átváltják euróra, majd az euróért svájci frankot vesznek. A kormány egy devizapiaci ügylet segítségével rögzítené azt az euró-svájci frank árfolyamot, amelyen a bankok svájci frankot vesznek. Az árfolyamrögzítést a kormány úgy oldaná meg, hogy a bankok határidős devizapiaci ügyletet kötnének a teljes svájci frankhitel állományra.

Ez lényegében azt jelentené, hogy a bankok szerződést kötnének egy devizapiaci szereplővel arról, hogy 3,5 év alatt, bármikor a szerződésben rögzített árfolyamon vásárolhatnak tőle svájci frankot. A bankok az említett határidős szerződésben rögzítenék, hogy ha a svájci frank erősödése az euróval szemben meghalad egy bizonyos szintet, akkor a bankoknak joguk lesz a szerződésben szereplő kedvezőbb árfolyamon svájci frankot venni.

Ennek az opciónak azonban komoly ára van a piacon. Egy 10 százalékos árfolyamelmozdulásra kötött fedezeti ügylet a devizapiacon banki szakértők szerint durván számolva akár 80 milliárd forintba is belekerülhet. Ez lesz az adófizetők hozzájárulása a frankhitelesek problémájának megoldásához, írja a Hírszerző.hu.