Év végén már senki nem akart beruházni

2011.03.01. 09:34

A tavalyi utolsó negyedévben 7,8 százalékkal zuhantak a beruházások az előző év azonos időszakával, 2,3 százalékkal az előző negyedévvel összevetve – tette közzé kedden a KSH. A tavaly október-decemberi időszakban az építési beruházások 11,3 százalékkal, a gép- és berendezés-beruházások 1,9 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az utolsó negyedév ismeretében 2010 átlagában 5,5 százalék volt a beruházás visszaesés, amelyen belül az építési beruházások 8,3 százalékkal, a gép- és berendezés-beruházások 1,4 százalékkal csökkentek. A KSH adatközlésének fontos pozitívuma, hogy a feldolgozóipari beruházások tavaly év végén szárnyaltak, igaz ez csak néhány jelentős beruházásnak köszönhető, nem a teljes ágazat komoly fellendülésének. Az oktatási jellegű beruházások is komoly növekedést mutattak év végén.

A 2010 végi 7,8 százalékos éves alapú visszaesés egy kedvező irányú folyamat megtörésének tekinthető, hiszen a megelőző negyedévekben már egyre mérséklődött a beruházások visszaesésének üteme. Tavaly év végén a nemzetgazdasági ágak többségében mérséklődést regisztrált a KSH. A lakásépítéseket is tartalmazó ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 22,4 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Nagyobb visszaesés figyelhető meg a szállítás, raktározás (15,1 százalék), a mezőgazdaság (33 százalék), továbbá a közigazgatás (33,3 százalék) ágakban is.

Fontos pozitívum, hogy a feldolgozóipar beruházásai tavaly a negyedik negyedévben éves alapon 23,6 százalékkal emelkedtek a jármű-, a gumi- és a vegyianyag-gyártásban megvalósult néhány jelentős beruházásnak köszönhetően. Az oktatás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 39,6 százalékkal bővült a széles körű intézménybővítések, -felújítások következtében. A művészet, szórakoztatás, szabadidő ág 18,6 százalékos növekedését főként a pécsi kulturális fejlesztések és az európai soros elnökséggel kapcsolatos beruházások okozták.

Negatív meglepetés

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője azt mondta: jól látható, hogy a feldolgozóipari beruházások húzták felfelé az adatot, ehhez képest negatív meglepetést okoztak a KSH által közölt számok. Hozzátette: a feldolgozóipar teljesítménye a várakozásoknak megfelelően alakult. Az elemző megjegyezte, hogy a kedden közölt beszerzési menedzser index ugyanakkor emelkedett, a szezonálisan kiigazított februári érték 57,0 volt.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank elemzője szerint is a vártnál rosszabb adatokat közölt a KSH. Mint mondta, az export, a feldolgozóipar teljesített pozitívan, az összes többi szektornál nem látszik pozitív kilátás. Hozzátette: a nagy kapacitásfelesleg, a kilátások bizonytalansága, valamint a különadók miatt is nyomott beruházási aktivitásra számít az idén.

Kondrát Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a belföldi értékesítésben alacsonyabb volt az áremelkedés, ez megerősíti, hogy nincs belföldön inflációs nyomás.

Az egész évre jellemző volt, hogy a vállalkozások nagy része csak a legszükségesebb beruházásokat hajtotta végre - vonja le a tanulságot a KSH. 2010-ben a 19 nemzetgazdasági ág közül 11 ágban volumencsökkenés figyelhető meg. A legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ágak közül leginkább az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene maradt el az előző évtől (17,1 százalék) a lakásépítések erőteljes visszaesésének következtében.

Az előző évi növekedés után, a szállítás, raktározás ág beruházásainak volumene 2010-ben 12,5 százalékkal volt alacsonyabb, aminek oka az út- és autópálya-, illetve a szárazföldi szállítás beruházásainak visszaesése. A tavalyi szinthez képest jelentősen elmaradtak a beruházások a bányászat (47,6 százalék), a mezőgazdaság (25,5 százalék) és a közigazgatás (14,1 százalék) ágakban is.

A nemzetgazdasági beruházások csökkenő tendenciájával szemben a feldolgozóipar beruházásai 9,4 százalékkal nőttek, amihez elsősorban a jármű-, és a gumitermékgyártás nagyberuházásai járultak hozzá. Az oktatás nemzetgazdasági ág beruházásai 55,2 százalékkal emelkedtek, az oktatás minden területén uniós és hazai forrásból megvalósult projektek eredményeképpen. A művészet, szórakoztatás, szabadidő ág 22,1 százalékos növekedésében gyógy- és élményfürdő, illetve kulturális beruházások játszottak szerepet.