Itt vannak a reformcsomag legfontosabb pontjai

2011.03.01. 11:13 Módosítva: 2011.03.01. 11:33

A Széll Kálmán terv, összefogás az adósság ellen címet viselő Orbán-csomag részletes hiány- és államadósságpályát vázol fel a kormány. A költségvetési hiány jövőre 2,5 százalék lesz, 2013-ban 2,2, százalék, egy évre rá pedig 1,9 százalékos deficitet tervez a kabinet.

Az államadósságot is tartósan lejtőre tennék. A GDP-arányos adósság idén 75 százalékra csökkenne, jövőre 71, 2013-ban 69, 2014-ben 66, 2015-ben 63, 2016-ban 59 és 2018-tól 50 százalék lenne.

 

A kormány programjában az egyes lépésekhez határidőket rendelt, a részletek azonban a legtöbb területen még nem világosak. A nyugdírendszert rövid távon szeretné rendbetenni a kabinet, ezért július elsejéig felülvizsgálja a korkedvezményes nyugdíjazás rendszerét, a táppénzfolyósítás szabályait, december végéig pedig megalkotják az új állami nyugdíjrendszer működési szabályait, a rokkantsági rendszert az új szabályok alapján január elsejéig vizsgálják felül.

Lapunknak megerősítették azt a tegnap kiszivárgott hírt, miszerint eltörlik a rendvédelmi szervek korkedvezményes nyugdíját is. Orbán Viktor hétfőn a Fidesz- és a KDNP-frakció összevont ülésén azt mondta, csak egy nyugdíjkorhatár van, és ezalól csak a nők negyven éves szolgálati idejének megszerzése jelent kivételt.

Január elsejével startol a Nemzeti Közlekedési Társaság. Ennek keretében holdingszerkezetbe tömörítik az állami közlekedési vállalatokat, konszolidálják a cégeket. Már ez év végéig sort kerítenek a MÁV adósságrendezésére is – ígéri a tervezet. Ez azt jelenti, hogy a holdingba csak a Volán-társaságokat és a MÁV-csoportot vonják össze.

Már idén júliusra elkészül az új közbeszerzési törvény, kidolgozzák a rezsiköltségek befagyasztását lehetővé tevő szabályozását és új gyógyszertámogatási rendszert dolgoznak ki. Az elektronikus útdíjrendszerre 2013 január elsejétől térünk át, ez évi 100 milliárd forint körüli bevételt jelenthet, a felsőoktatás új rendszere jövő szeptemberben lép életbe, ettől évi harminc-negyvenmilliárdos megtakarítást remélnek.

Úgy tudjuk, az eredeti tervekkel szemben nem csökken a társasági adó felső 19 százalékos kulcsa 10 százalékra az 500 milliós nyereséget elérő vállalkozások esetén. Úgy tudjuk, ezt a többletet is az államadósság csökkentésre fordítaná a kormány, bár erről Matolcsy György nem beszélt.