Újabb Electro World zárt be

2011.03.02. 07:30 Módosítva: 2011.03.02. 08:42

Két héten belül második, tavaly november óta harmadik üzletét zárta be az Electro World: az áruházlánc megerősítette az Index információját, hogy a nyíregyházi üzletük is befejezte a működését. A bolt múlt csütörtökön nyitott ki utoljára; a bezárás indokait, illetve azt, hogy ez hány ember elbocsátásával jár, nem közölték.

A láncnak február 14-én a budakalászi, novemberben a dunakeszi üzlete húzta le végleg a rolót, a mostani boltbezárás után a fővárosban és térségében öt, vidéken hat áruháza maradt. Ezek pontos listáját a cég honlapján már hiába keresnénk: az electroworld.hu oldalon nagyjából egy hete az az üzenet fogad minket, hogy Ez az oldal jelenleg nem elérhető.

A budakalászival szemben a mostani boltbezárást nem jelentette be előre az Electro World, amelynek korábbi központi vállalata, a nemrég csődvédelmet kért Electro World Magyarország Kft. ellen több partnere felszámolási eljárást kezdeményezett az utóbbi hónapokban, akik közül néhányan azt fontolgatják, hogy büntetőfeljelentést is tesznek. Polgár Csaba tulajdonos-vezérigazgató ugyanakkor korábban már bejelentette, hogy az ősszel külön cégekbe és egy új holdingvállalatba átszervezett hálózat veszteséges üzleteit be fogják zárni.

Internetes fórumokon olyan hírek keringenek, hogy a közeljövőben még két üzlet juthat erre a sorsra, ezek szavahihetőségét erősíti, hogy korábban három bezárásra ítélt boltról írtak, és azok egyike épp a nyíregyházi volt. Az EW, amikor korábban a listán szereplő boltok jövőjéről kérdeztük, cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek tudni vélték, hogy készült ilyen lista.

Az Electro World áruházlánc novemberben került a figyelem középpontjába, amikor váratlanul bezárta dunakeszi áruházát, a lépést azzal indokolva, hogy a Megyeri híd megnyitása óta néhány kilométeren belül két boltja van, a dunakeszi és a budakalászi (azóta ez utóbbit is bezárták, épp a héten, bár az ígéretek szerint a közelében hamarosan újat nyitnak). Ugyanazon a napon, amikor bezárt az üzletük, az addig öt EW-üzletet őrző Török Biztonsági Szolgálat ki nem fizetett számlákra hivatkozva levonult a boltokból.

A következő hónapokban kiderült, hogy tízmilliós nagyságrendű, jellemzően tavaly nyár eleje óta meglévő követelések miatt több cég is felszámolást kért az EW Magyarország ellen, amely tavaly őszig a most tizenkét tagú áruházlánc központi cége volt (azóta minden boltot külön társaság üzemeltet, ezek tulajdonosa az EW Holding Zrt., amely ciprusi cég és magyar magánszemélyek tulajdonában van). A vállalat vezetése elismerte, hogy nehéz anyagi helyzetben van, ennek jeleként február 20-án az EWM csődvédelmet kért.