Hamarosan mobillal vehetjük a vonatjegyet

2011.03.03. 07:43

Ha a most elindított közbeszerzési eljárás nem húzódik el, akkor a negyedik negyedévben már a mobilegyenleg terhére is megvásárolhatják vonatjegyüket az utasok - tudta meg a Napi Gazdaság MÁV-Start Zrt.-től.

A fejlesztés a MÁV-Start Zrt. részéről minimális költségigénnyel jár, ennek keretében ki kell alakítani az e-Ticket (internetes jegyértékesítési) rendszer és a majdani megoldás (a mobiltelefon-egyenlegről történő) fizetési rendszerek közti kapcsolatot. A tervek szerint a MÁV-Start Zrt. az üzemeltetőnek forgalomarányos jutalékot fog fizetni.

A fejlesztés eddig azért csúszott, mert számos jogszabály határozza meg azokat a paramétereket, amelyeknek meg kellett felelni a pályázat kiírása előtt. A vasúttársaságnak egyébként 2009-ben és 2010-ben is volt már ugyanebben a témában egy-egy sikertelen közbeszerzési eljárása.

Mobillal is vehetünk jegyet

A megoldás révén nemcsak bankkártyával lesznek kifizethetők az interneten a menetjegyek, hanem a mobiltelefon-egyenleg terhére is. Az így vásárolt jegyeket továbbra is a jelenleg negyven vasútállomáson meglévő internetes jegykiadó automatákból lehet kinyomtatni, az ellenőrzés a vonatok fedélzetén is és a peronkapus beléptetéseknél a jelenleg is érvényben lévő módon történik - vagyis a telefonra kapott üzenet nem lesz elegendő az utazáshoz.

A társaságnál elmondták: a mobiltelefon-egyenlegről történő vásárlásnál a korlátot a micropayment általános biztonsági feltételei és a jogszabályi környezet jelentik. A micropaymentben biztonsági okokból az egy vásárlással költhető összeg maximuma jellemzően 5-10 ezer forint között van. (Az interneten, bankkártyával fizetett vásárlások 90 százaléka tízezer forint alá esik.) További korlátot jelenthet, ha a szolgáltató maximálja az egy hónapban költhető összeget. A jelenlegi szabályozás alapján kizárólag a teljes áru jegyek fizethetők majd a mobilegyenleg terhére.