Három új közmunkaprogram áprilisban

2011.03.03. 15:17

Az országos közfoglalkoztatási program keretében áprilisban vasúti-idegenforgalmi, közúti és erdészeti közmunka program indul, amelyek összesen mintegy 5000 álláskereső számára biztosítanak majd munkalehetőséget - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön.

A nemzetgazdasági tárca összesen mintegy 20 milliárd forintot fordít az országos közfoglalkoztatási program támogatására. Ez az összeg a tavalyi 9700 fős átlaglétszámmal szemben több mint 17 000 álláskereső számára nyújt nyolc órás, legalább a minimálbért biztosító foglalkoztatást. A létszám folyamatosan emelkedik, ahogyan a szabadban végezhető munkák bővülnek, így az országos programban résztvevők száma a nyári hónapokban elérheti a 20-22 000 főt is.

A részleteket ismertetve kifejtette: a vasúti- idegenforgalmi programban - amelynek keretösszege 2,3 milliárd forint - a tervek szerint 2000 embert foglalkoztatnak majd. A legfontosabb cél, hogy rendezett környezet fogadja a turistákat, eltűnjenek a szeméthalmok a vasúti pályák mellől. Többek között a balatoni vasútvonalakra, illetve a tó melletti-környéki településekre koncentrálnak. Ennek megfelelően az álláskeresőket is a munkaerő-piaci szempontból hátrányosabb településekről, a tó 15-20 kilométeres körzetéből közvetítik ki a munkaügyi kirendeltségek.

A program év végéig tart, és elsősorban önkormányzatok, valamint a foglalkoztatásra létrehozott szervezeteik pályázhatnak a 2,3 milliárd forint támogatásra. A MÁV ezenkívül összesen 500 millió forinttal támogatja a programban résztvevőknél a közfoglalkoztatást.

Az államtitkár elmondta: az állami autópályák és a közutak mentén körülbelül további 1500 álláskereső juthat majd munkalehetőséghez, az ő feladatuk a közutak környékének rendbe tétele mellett a parlagfű és a többi egészségre káros növény irtása lesz. A programot a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ 300 millió forinttal támogatja, a közfoglalkoztatási támogatás összege 1,1 milliárd forint.

A vasúti, az idegenforgalmi és a közúti programok mellett - idén először - magán erdőgazdálkodóknak is meghirdettek egy közfoglalkoztatási pályázatot, amelyre március 11-ig lehet pályázni a megyei munkaügyi központoknál. A támogatott tevékenységek közé tartozik például az erdészeti sétautak, turistautak és tanösvények karbantartása a parlagfű visszaszorítása, vagy a levágott erdőrészek takarítása, ha annak célja a helyi tűzifa igények szociális, kedvezményes kielégítése. A program keretében körülbelül 1500 álláskeresőt terveznek elhelyezni.

Az államtitkár hozzáfűzte: mindhárom programhoz európai uniós forrásból finanszírozott képzés is társul, így legalább 500 közfoglalkoztatott számára bizonyítványt, vagy tanúsítványt adó, a munkához kapcsolódó szakmai képzést szerveznek a pályázatokat befogadó munkaügyi központok.

Szintén áprilistól csaknem 2,5 milliárd forint keretösszegből támogatják a "jó gyakorlatokon" alapuló értékteremtő közfoglalkoztatást. Ezek a programok közel 300 településen, meghívásos pályázat keretében mintegy 3200 munkavállaló, napi 6-8 órás munkaidejű, 4 - 9 hónap időtartamú foglalkoztatását biztosítják. A "jó gyakorlatok" támogatása ösztönző lehet azon önkormányzatok számára is, akik eddig még nem ismerték fel a közfoglalkoztatás költségtakarékos, árbevételt jelentő lehetőségeit.

Az országos közfoglalkoztatási programok már január végén elindultak. Mostanra már közel 10 ezer ember dolgozik, többségében a vízügyi igazgatóságoknál és a vízgazdálkodási társulásoknál. Az önkormányzatok jelenleg mintegy 30 ezer közmunkást foglalkoztatnak, a vállalkozások pedig közel ezer munkanélküli alkalmazására nyújtottak be kérelmet.