Matolcsy: Én sem szeretnék különadót fizetni

2011.03.03. 09:48
A kormány nem akart újabb megszorításokat végrehajtani, ezért döntött a szokatlan gazdaságpolitikai megoldások mellett - ismerte el a Der Standard osztrák lapnak adott interjújában Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter nyilatkozatában furcsának nevezte a hitelminősítők döntéseit és meglátása szerint 2020 előtt nem lesz magyar euró. Amikor a magyar adósságráta eléri az 50 százalékot, akkor csatlakozunk az euróövezethez - hangzott el egyik válaszában.

Matolcsy György elmondása szerint a kormány egyáltalán nem bánta meg, hogy megszakadtak tavaly a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal. Hálásak vagyunk a nemzetközi szervezetek segítségéért, de most a piacról kell finanszíroznunk magunkat és nincs szükségünk többé külső segítségre - magyarázta a tárcavezető, aki ugyanakkor egy másik kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy Magyarország nincs egyedül.

Gyülekeznek a vér szagára

Most olyan országokkal úszunk együtt, akik nem rendelkeznek IMF-segítséggel, ez Európa legnagyobb részére igaz. Eddig olyan sebesültekkel úsztunk együtt, mint Ukrajna és Románia, de ez nem volt jó. Mindenki tisztában van azzal, hogy a cápák, vagyis a spekulánsok, gyülekeznek a vér szagára - fogalmazott képletesen Matolcsy György az osztrák lapnak.

A miniszter beszélt az interjúban beszélt arról is, hogy a kormány nem akart újabb megszorító csomagot, nem akart több pénzt elvonni az emberektől, ezért a hiány lefaragása érdekében arra kért egyes, pénzzel rendelkező szektorokat, hogy járuljanak hozzá a költségvetéshez.

A válságadó diszkrimináló jellegére vonatkozó újságírói kérdésre Matolcsy úgy reagált, hogy a kormány nem származás szerint vetette ki az ágazati különadókat, hanem a méret alapján. Amennyiben én is bank lennék, nem szeretnék különadót fizetni - mondta a miniszter. A tárcavezető hangsúlyozta azt is, hogy a kormány átfogó strukturális reformokat is végrehajt, melynek nyomán a jelenleg 82 százalékon álló GDP-arányos államadósság 64 százalékra csökken.

Matolcsy György szerint a hitelminősítők furcsán viselkednek, meglátása szerint a válság következtében elveszítették hitelességüket a nagy nemzetközi minősítők. A hitelminősítők nem ismerik el a szokatlan gazdaságpolitikai lépéseinket, mivel a bankok és nyugdíjpénztárak oldalán állnak. Ez egy hiba. Ám a pénzpiacok már nem hisznek többé nekik - vélekedett a nemzetgazdasági miniszter. Amikor egy rossz véleményt fogalmaznak meg Magyarországról a hitelminősítők, akkor az már nem "bántja" a forintot és a magyar részvénypiacot - fűzte hozzá Matolcsy utalva arra, hogy a hitelminősítők jelentőségüket veszítették.

2020-ig marad a forint

A riporter a magyarországi euróbevezetésről is faggatta a minisztert. Arra a kérdésre, hogy Magyarország számára érdekes-e még az euró bevezetése, Matolcsy csak ennyit válaszolt: 2020-ban. A riporter azon érdeklődésére, hogy miért nem gondolkodik Magyarország korábbi euróövezeti csatlakozáson, a tárcavezető kifejtette: először is a maastrichti kritériumokat akarja teljesíteni a kormány.

Emellett pedig a reálkonvergencián is munkálkodunk, így az államadósság, foglalkoztatottság és növekedés tekintetében - fűzte hozzá. Amikor a magyar adósságráta eléri az 50%-ot, akkor csatlakozunk az euróövezethez - mondta Matolcsy György, aki az interjú végén úgy vélekedett: az eurózóna nem tudta magát megvédeni a válság során.