Állami segítséget vár az öblösüveggyár

2011.03.04. 16:27

A felszámolás alatt álló salgótarjáni öblösüveggyár dolgozói nem értik, hogy cégük miért nem kap állami garanciát az újraindításhoz, miközben a kormány milliárdos nagyságrendben támogat új beruházásokat. Géczy Józsefné, a dolgozók képviselője közleményben tájékoztatta ismertette a gyár megmentése érdekében tett levélváltásukról.

A jelenlegi és volt dolgozók korábban Orbán Viktor kormányfőnek, a Nemzetgazdasági, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak is levelet küldtek. Ebben ismertették, hogy a gyár dolgozóiból és a városi önkormányzat tagjaiból alakult csoport kidolgozta az öblösüveggyár megmentésének lehetséges módját, amely kapcsolódik az Új Széchenyi Tervhez. A polgármester eljuttatta az anyagot a Nemzetgazdasági Minisztériumba, ahol szakmailag jónak találták, de az ügyben nem történt előrelépés. A dolgozók szerint az elképzelés fontos eleme, hogy pénzt nem, csak garanciát kapnának az államtól.

Géczy Józsefné közétette a Miniszterelnökség munkatársának válaszlevelét, amelyben Horváth Gyöngyi azt kéri, legyenek türelemmel a szaktárca válaszáig, mert a kormányfő az egyes ügyekben nem tud segítséget adni, erre eszközei sincsenek, és visszaélésre adhatna okot.

Erre reagáltak a dolgozók válaszukban, amelyben azt írják: a választ nem tudják és nem is akarják elfogadni. Példálóznak azzal is, hogy miközben a nagy múltú öblösüveggyár a fennmaradásáért küzd, a kormány 1,2 milliárd forintos állami támogatást ad egy parfümgyár építéséhez Makón. "Angliából és Svájcból el kell hozni a gyártást? Miért? Talán csak nem környezetvédelmi szempontok miatt? Makó egy mezőgazdasági terület, mit keres ott egy vegyipari egység?" - vetik fel a válaszlevélben.

Az R-Glass Hungary néven működő öblösüveggyár felszámolását 2009. szeptember 18-án kezdték meg. A gyár akkor 277 embert foglalkoztatott, jelenleg 12 alkalmazott van a cégnél. A gyárat egy korábbi felszámolási eljárásban, négy sikertelen pályázat után a losonci R-Glass vásárolta meg 2006 októberében. A felszámoló 2011 februárjában ötödször  hirdette meg értékesítésre az öblösüveggyárat, a korábbi kiírásokra senki nem adott be pályázatot.