Áttörésre készül a Demján-bank

2011.03.04. 16:37 Módosítva: 2011.03.04. 16:38
Három-öt éven belül a hazai pénzintézetek egyik vezető középbankjává kíván válni a Demján Sándor érdekkörébe tartozó, elsődlegesen a kis- és középvállalkozások (kkv) kiszolgálását megcélzó Gránit Bank, amelyet bő féléve vett át a nagyvállalkozó tulajdonában lévő Magyar Tőketársaság Zrt. A pénzintézet jelenlegi másik tulajdonosa a bank alelnöke és vezérigazgatója, Hegedűs Éva által vezetett EPM Kft.

Az egykor WestLB Hungária néven működő hitelintézetet tavaly a Wallis Zrt. vásárolta meg, tőle került rövid idő múlva Demján Sándor érdekeltségi körébe. Bartha Ferenc, a Gránit Bank igazgatóságának elnöke elmondta: kliensbarát, szolgáltató intézményt akarnak működtetni, továbbá, magyar bankként szeretnék a gazdaságpolitika céljait szolgálni, közvetíteni azokat az eszközöket, amelyek a vállalkozások gyorsabb fejlődését szolgálják.

A Gránit Bank a középtávú tervek szerint 2015-re 220 milliárd forintra növeli mérlegfőösszegét, amely 2010 végén az előzetes adatok szerint 13,1 milliárd forint volt, és 2014-től már pozitív eredményre számít - ismertette Hegedűs Éva. Hozzátette: a tulajdonosváltáskor 7 milliárd forintos mérlegfőösszeg hét hónap alatt 90 százalékkal bővült. Ügyfeleik száma jelenleg még nem éri el a kétszázat, az év végre azonban már néhány ezres ügyfélkörrel számolnak.

A vezérigazgató szerint a piacon még bőven van növekedési lehetőség, amit mutat, hogy a bankrendszer mérlegfőösszege a GDP-hez képest még relatíve alacsony, az EU 266 százalékos átlagával szemben 125 százalék. A tőke- és eszközarányos jövedelmezőségi mutatók (ROE, illetve ROA) ugyan csökkentek a válság alatt, de nemzetközi összehasonlításban még így is magasak.

A növekedési potenciált Hegedűs Éva szerint az tudja kihasználni, aki költséghatékonyan tud működni, a valós ügyféligényekre koncentrál, és erőforrásait a magyar piacra optimalizálja. Úgy vélekedett, az egyfiókos Gránit megfelel ezeknek a feltételeknek, mert alacsony fix költségekkel és költséghatékony értékesítési csatornákkal (internet, mobilbankár hálózat, közvetítő partnerek) valamint alacsony kockázati költségekkel dolgozik, termékei egyszerűek, könnyen érthetőek, stratégiai döntéseit pedig Magyarországon hozza, tulajdonosa és menedzsmentje a magyarországi felfutásra koncentrál.

A Gránit vezetése az interneten történő bankolás további dinamikus növekedésére számít. Ezt támasztja alá a vezérigazgató szerint a Budapesti Corvinus Egyetem kutatása is, amely szerint a 10 főnél több munkavállalót alkalmazó kkv-k bankválasztásánál az internetbanki szolgáltatások fontosabbak, mint a bankfiók közelsége. Az idén húszfős mobilbankári hálózatot hoz létre a bank, amely kizárólag az ő termékeit értékesíti. Emellett értékesítési pontok létrehozását tervezik. Szeretnék a vállalkozói szövetségek által működtetett hálózatok nyújtotta lehetőségeket is kihasználni, továbbá a termékértékesítésben együttműködnek takarékszövetkezetekkel és várhatóan biztosítókkal is.

A hitelezési tevékenység középpontjában a stabil nagyvállalati beszállítói kapcsolatokkal rendelkező kkv-k forgóeszköz-finanszírozása, az Új Széchenyi Terv pályázatain induló kkv-k társ- és előfinanszírozása, valamint a támogatott hitelkonstrukciók kkv-khoz való eljuttatása áll. A bank kezdetben a legalább 10 főt foglalkoztató, 100 millió forint feletti árbevétellel rendelkező cégekre összpontosít. Hosszú lejáratú hiteleket csak hosszú lejáratú forrásokból helyez ki a bank.

A lakossági kínálatból a vezérigazgató kiemelte, hogy a számlanyitást interneten is kezdeményezni lehet, a szerződést pedig akár házhoz viszik aláírásra, valamint feltételek nélkül kínálják az ingyenes banki alapszolgáltatást. A Gránit Bank szolgáltatásait intenzíven használó magánszemélyeknek a Gránit VIP Klub program különböző kedvezményeket kínál. A bank megkezdte a lakossági jelzáloghitelezést is.

Arra a kérdésre, hogy a sok díjmentes szolgáltatás mellett miből lesz a profit, Bartha Ferenc azt válaszolta, hogy olcsó forrásokkal, jobb kockázatkezeléssel és hatékony gazdálkodással fogják állni a versenyt. A jó működés feltétele az is, hogy a magyar gazdaság pozitív irányba induljon el, és a külső gazdasági környezet is megfelelő legyen - tette hozzá.

A bank elnöke ismertette: a Gránitnak kicsi az induló tőkéje, a növekedéshez szükséges tőkeforrást a magyar vállalkozási kör bekapcsolásával kívánják biztosítani, később pedig szeretnének külföldi tőkét is bevonni úgy, hogy a magyar menedzsment megmaradjon. A hitelezés bővítéséhez a külföldi források is elengedhetetlenek, erről már tárgyalnak nemzetközi intézményekkel, tőketársaságokkal - közölte Bartha Ferenc.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla