Mi maradt ki az Orbán-csomagból?

2011.03.04. 10:52
Az Orbán-csomagban semmit nem találunk a legtöbbeket érintő nemzetgazdasági problémáról, a devizahitelesek megmentéséről. Egy szó sincs a csomagban a korábban gyakran emlegetett eszközkezelőről, az áprilisban lejáró kilakoltatási moratóriumról vagy a héten felröppent hírről, a svájci frank árfolyam befagyasztásáról. Bár a kormányzat köreiből megerősítették az Index korábbi értesülését a hamburgeradó bevezetéséről, a Széll Kálmán tervből ez is kimaradt, ahogy például a dugódíj vagy más zöld adók is.

Több, korábban beharangozott vagy kiszivárgott elképzelés maradt ki a Széll Kálmán tervnek nevezett Orbán-csomagból. A Népszabadság értesülése szerint ugyan létezik egy részletesen kidolgozott megszorító csomag is, melyet apró részletekben szivárogtatna ki a kormány a népszerűségvesztéssel kapcsolatos aggodalmak miatt, de ennek tartalmát egyelőre nem ismerjük. Most tehát úgy fest, hogy több kiigazító lépés (adóemelés, kiadáscsökkentés) lekerült a nemzetgazdasági miniszter asztaláról.

Hiányérzet

A bemutatott programban egy szó sncs az eszközkezelőről vagy a fizetésképtelen adósok bármilyen más módszerrel történő kisegítéséről. Ez legalább két szempontból jelentős mulasztásnak tűnik: az április közepén lejáró kilakoltatási moratórium miatt sokak lába alatt forró kezd lenni a talaj, amit valójában nem a kormány kellene megoldjon, de többször is segítséget ígért, tehát valamit lépnie kell.

Másfelől a keddi csomagban a mostani kormányzati ciklus végéig tartó, sőt azon is túlnyúló makrogazdasági pálya tarthatósága is kérdőjeles addig, amíg a kormány nem tárja a nyilvánosság elé adósmentő elképzeléseit és ezek költségvonzatát.

A csomag bejelentését megelőző hetekben sok szó esett a hamburgeradóról, ennek bevezetését a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára is megerősítette. Mint azt az Index megírta, a kormány az egészséges életmódhoz, táplálkozáshoz nem illő ételeket, italokat fix összegű különadó bevezetésével akarta sújtani. A bevételt az egyik elképzelés szerint meg is pántlikáztak volna, és az egészségkassza lett volna a pár milliárdos, esetleg egy-két tízmilliárdos tétel végállomása. A színezett italokra (kólára), kávéra, édességre, egyes gyorséttermi ételekre vetették volna ki a sarcot, azonban a keddi bejelentésekben nem esett szó erről.

Ez volt még az étlapon

Értesülésünk szerint szó volt a társadalombiztosítást finanszírozó, fix összegű régi-új adó bevezetéséről is. Az szja-fizetők után havonta ezer forint körül alakulhatna a tb-hozzájárulás összege – írtuk –, ebből évente ötven–hetvenmilliárd forint jöhetett volna be, azonban ennek sincs egyelőre semmi nyoma.

A kormányapparátusban különböző zöld adók kivetése is felmerült, ebből pár tízmilliárd forintot akartak beszedni. A tervek között szerepelt a nagyobb városokban bevezetendő, évente pár milliárd forint bevétellel kecsegtető, az önkormányzatokat megillető dugódíj, az energiaadó és a gépjárműadó emelése, esetleg a termékdíjszabályozás átalakítása. Ötletként felmerült az adómentes vagy kedvezményes adózású cafeteria juttatásokat összevonása és egy, az építmény- és telekadót átalakító, esetleg felváltó, az önkormányzatok bevételét gyarapító adó is.

A csomagból kimaradó tételek sorsáról a nemzetgazdasági minisztériumnál érdeklődtünk. A két nappal ezelőtt írásban elküldött kérdéseinkre azonban a cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.