Tízmilliárdos bukta a dohányzás tiltása

2011.03.04. 08:26 Módosítva: 2011.03.04. 10:32

Legalább 32,5 milliárd, legfeljebb 58,5 milliárd forint a jövedéki adóbevétel kiesést jelent 2011-ben, ha a jelenlegi formájában fogadják el  a dohányzás visszaszorításáról szóló törvényjavaslatot - közli a Napi Gazdaság a pénteki számában.

A lap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi elemzésére hivatkozik, és azt írja, hogy az NAV a költségvetés lehető legrövidebb időn belüli módosítását kéri, ha a parlament két héten belül elfogadja a törvényjavaslatot.

Üzletbezárási hullám jön?

Komoly forgalomcsökkenést eredményezhet a teljes dohányzási tilalom - állítja a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a nemzetközi adatokra hivatkozva. Nagy-Britanniában a törvény életbe lépése óta összesen mintegy 6000 helynek hagyott fel a tevékenységével.

Spanyolországban idén januárban lépett életbe a nyilvános dohányzást korlátozó intézkedés. Az elmúlt két hónap során a vendéglátóhelyek 86 százalékában esett vissza a forgalom. Az ipartestület szerint itthon is fennáll a veszélye annak, hogy ha a teljes tiltást érvényesítő szabályozás lép életbe, akkor a vendéglátóhelyek egy része bezár, ami akár több ezer munkahely megszűnését eredményezheti.

A hatoldalas elemzés szerint - olvasható a Napi Gazdaságban - a dohányfogyasztás a harmadik negyedévben 7-14, az utolsóban pedig 11-19 százalékkal csökkenhet, ami miatt 13-15 milliárd forint jövedéki adóbevétel esik ki.

Ha tilos lesz a füstölés a vendéglátóhelyeken, akkor az az alkoholfogyasztást 15-24 százalékkal vetheti vissza, aminek adóbevétel vonzata 2,5-3 milliárd forint.

A cigaretta kieső áfája további 4,5-8,5 milliárd forintot jelent, amihez hozzájárul még a vendéglátásból származó áfabevétel kiesése. Az átmeneti időszakban már megvásárolt, de visszaadni kényszerült adójegyek értéke újabb néhány milliárd forint lehet.