Jön a 400 forintos benzin

2011.03.07. 13:04

Újabb történelmi csúcsot érnek el az üzemanyag árak, a Mol bruttó öt forinttal emeli a 95-ös benzin és ugyancsak öt forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán.

Az emeléssel a benzin átlagára 374-375 forintra, a gázolajé pedig 372 forintra nő. A Mol egy hete emelte öt forinttal a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát. Az autósok 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Csúcson az olajár

Az amerikai könnyű nyersolaj ára áprilisi szállításra 2,02 dollárral 16,44 dollárra nőtt, ami a legmagasabb ár 2008 szeptembere óta. Az Északi-tengeren kitermelt Brent minőségű nyersolaj ára pedig barrelenként 1,53 dollárral emelkedett, 117,40 dollárra, megközelítve a közelmúltban elért 119,79 dolláros csúcsot. Egyes elemzők szerint az árfolyam a 120 dollárt is elérheti, még akkor is, ha nem következik be újabb ellátási zavar.

Korábban elemzők elmondták, ha a spekuláció és a földközi-tengeri politikai bizonytalanság miatt tovább emelkedik a kőolaj ára és gyengül a forint a dollárhoz képest, két héten belül átlépheti a 400 forintot az üzemanyagok literenkénti ára a magyar piacon.

Ez most bizonyosan megtörténik, hiszen például az autópályák mellett lévő kutak közül már lesz olyan, amelyik ennyiért vagy ennél többért fogja adni szerdától az üzemanyagot.

A 400 forint körüli benzinár idén januárban tovább rontotta az autósok kedvét. A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint a 2011. januári üzemanyag-fogyasztás mintegy 21 százalékos csökkenést mutatott 2009 hasonló időszakához képest.

Elemzők szerint az év hátralévő részében az üzemanyag-fogyasztás visszaesésére továbbra is számítani kell, ami még inkább csökkenti majd a hazai autósok által megtett átlagos kilométerek számát.