Kemény harcra számíthat a jegybank elnöke

2011.03.07. 16:14
A jegybank cáfolja a felügyelőbizottság múlt heti megállapításait és Simor András elnök újra megerősítette, hogy nem mond le - mondta az MNB elnöke. Ebben az esetben viszont kemény harc következik - válaszolta erre a kormány egy magas pozícióban lévő tagja.

Nemrégiben a kormány egy magas szintű képviselőjével beszélgettem, aki a lemondásomat firtató kérdésre adott nemleges válaszomat követően kijelentette: akkor kermény harc következik - mondta Simor András, a jegybank elnöke egy rendkívüli sajtótájékoztatón. Sem fenyegetéssel, sem megfélemlítéssel nem lehet a jegybank elnökét lemondásra kényszeríteni - tette hozzá az MNB első embere.

Nem kérték ki az MNB véleményét az mt-tagokról

A két új monetáris tanácstag személyét nem kívánta kommentálni az MNB elnöke, ám sajnálatának adott hangot egyrészt azért, mert az MNB nem tudta elmondani erről véleményét, másrészt, hogy az MT nem kamat döntő ülést tart március 16-án, amikor két fontos tanulmányt - az inflációs előrejelzés első változatát és a stabilitási jelentés tartalmi kereteit - tárgyalják meg a tagok. Ám az új tagokat csak március 21-ével nevezik ki, ezért Simor András sajnálja, hogy nem tudnak korábban bekapcsolódni a munkába.

A jegybank felügyelőbizottsága (fb) múlt hét pénteken hosszassan taglalta az MNB gazdálkodásáról szóló problémákat, kritizálta a magas fizetéseket és az egyes külsős szerződéseket. A jegybank válaszában tagadta az fb vádjait és ennek apropóján hívta össze a rendkívüli sajtótájékoztatót. Az fb-nek a jelentését április-május környékén kell publikálnia, ennek alapján meglepő, hogy ilyen korán, március elején közzétették a jelentést, ráadásul ez "véletlenül" egybeesett az új monetáris tanácstagok jelölésével - fogalmazott Simor András.

Az fb jelentés furcsaságai

Az MNB elnöke néhány példával szemléltette az fb jelentésének furcsaságait. Egy bizonyos tanácsadó szerződésének vizsgálata során az fb nem beszélt sem a tanácsadóval, sem az MNB vezetőivel, sem a kommunikációs csapattal. Ráadásul az ellenőrzéseket végzők korábban semmilyen ellenőrzési tapasztalattal, gyakorlattal nem rendelkeztek.

A bérezést illető támadásokkal kapcsolatban a jegybank elnöke elmondta: 2006 óta, amikor Járai Zsigmond felállt az MNB elnöki székéből az államháztartással ellentétben, a jegybanknál csökkent a teljes kifizetett bértömeg, és 25 százalékkal csökkentették az alkalmazottak létszámát, holott a költségvetési szerveknél csak 2 százalékos volt a leépítés.

A fizetési korlátot az állami szektorban sem tartják be

Az fb azt javasolja, hogy a fizetéseknél ne haladja meg az MNB a kétmillió forintos korlátot, a bérek közelítsenek a kereskedelmi bankszektor átlagfizetéseihez és a prémium mértéke legfeljebb 25 százalék legyen. Ez a három együtt nem valósítható meg - mondta az MNB elnöke. Ráadásul az állami szektorban sem tartják be ezeket a korlátokat, ezért, aki bort iszik, ne prédikáljon vizet - fogalmazott Simor.

Az MNB és az fb közötti véleménycsere jövőjét illetően a Napi Gazdaság kérdésére Simor elmondta: reméli, hogy a továbbiakban az fb megállapításai megalapozottabbak lesznek. A jegybank feladata pedig, hogy kialakítsa álláspontját és válaszoljon a jelentésre. Ezt ugyan nem szerencsés a nyilvánosság előtt végezni, ám nem fogok elbújni, ha nyilvánosságra hozza ezeket a bizottság. Nincsen szégyellnivalónk - tette hozzá az MNB elnöke.

Simornak tetszik a Széll

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Népszabadságnak adott interjújában elmondta: amennyiben sikerül végrehajtani a program fontosabb elemeit - ide sorolta a nyugdíjrendszert, a rokkantnyugdíjakat és a munkanélküliségi ellátásokat érintő elképzeléseket - és elérni a csomagtól várt megtakarítást, akkor a banki kamatok - az országkockázati felárak csökkenésén keresztül - is alacsonyabbak lehetnek, ez pedig a gazdasági növekedést ösztönözheti.

A jegybank vezetője jelezte: nem mindennel elégedett, a bankadó meghosszabbítása például meglátása szerint éppen ezzel ellentétes hatást fejt ki. Simor meggyőződése szerint a Széll Kálmán- terv tartalmát vizsgálnia kell az új összetételű Költségvetési Tanácsnak, erre szerinte a törvény kötelezi és egyben fel is jogosítja a testületet. A jegybankra nehezedő politikai nyomás kapcsán Simor egyértelműsítette a lapnak: "Maradok a helyemen, mert arra esküdtem fel, hogy a mandátumom lejártáig vezetem a jegybankot".