Nándor
3 °C
16 °C

Ötszáz magyar vasutast rúgnak ki

2011.03.07. 14:22
Szervezeti egyszerűsítéssel, a beszerzési költségek csökkentésével, a hasznot nem hozó részesedések eladásával, és a Rail Cargo Hungaria integrálásával, valamint létszámleépítéssel akarják rendbe tenni az Osztrák Szövetségi Vasutat(ÖBB).

Ötszáz fős leépítést hajtanak végre az év közepéig a Rail Cargo Hungariánál (RCH), mondta a tulajdonos osztrák állami vasúttársaság (ÖBB) vezetője egy hétfői osztrák újságban megjelent interjúban.

Christian Kern a Wirtschaftsblattnak nyilatkozva hozzátette, sok függ a kormánnyal folytatott tárgyalásoktól. Az RCH költségeinek 60 százalékát a pályahasználati díjak és a MÁV-mozdonyok használati díja teszi ki. A magyarországi szakszervezetekkel jelenleg szociális tervekről tárgyalnak, mondta Kern.

A Rail Cargo Hungaria (a korábbi MÁV Cargo) tavaly októberben jelentette be, hogy 3028-ról 460-nal kívánja csökkenteni a cégnél a létszámot 2011-ben. A szakszervezetekkel folytatott tárgyalások eredményeként novemberben megállapodtak arról, hogy a cég visszavonja a munkaügyi központoknál csoportos leépítési szándékát és enyhíti a 2009 óta bejelentett, 2011-ig tervezett összes leépítés mértékét.

Közös nyilatkozatban rögzítették a létszámcsökkentés enyhítését célzó eszközöket, többek között a korengedményes nyugdíjazást. A munkavállaló szervezetek akkori közlése szerint ugyanakkor a tárgyalások még március végéig tovább folynak egy középtávú együttműködési megállapodásról. Doris Bures osztrák közlekedési és infrastrukturális miniszter nemrégiben kijelentette, hogy meg kell szüntetni az ÖBB veszteségességét. A vezérigazgató szerint konszernszinten 2013-ra, a teherszállításban 2014-re érhető el ez a cél.

Kern szerint ennek érdekében az ÖBB üzleti eredményének középtávon, 2015-ig 500 millió euróval kell javulnia. A félmilliárd eurónak kétharmadát költségcsökkentéssel, egyharmadát a bevételek javításával akarja elérni.

Az osztrák lapnak elmondta azt is, hogy az ÖBB teherszállítási leányvállalatánál (RCA) az idén mintegy 350 millió euró veszteség várható, ennek több mint a fele az RCH-nál elkönyvelt leírásokból származik. Az ÖBB mérlegét többek között szervezeti egyszerűsítéssel, a beszerzések költségeinek csökkentésével, a hasznot nem hozó részesedések eladásával, az RCH integrálásával és létszámleépítéssel akarja rendbe tenni Kern. Középtávon reálisnak tartja, hogy a konszern 44 ezres dolgozói létszáma 35-40 ezerre csökkenjen.

Jelenleg az üzemi tanáccsal részmunkaidős programokról, Magyarországon szociális programokról tárgyalnak. A megtakarítások között a túlóra és a kölcsönzött munkaerő számának csökkentésére is hangsúlyt fektetnek. A teherszállításban áremelést és rakodóállomások megszüntetését tervezik, mondta a Wirtschaftsblattnak.