268 milliárdot termeltek a nyugdíjpénztárak

2011.03.10. 06:41

A magánnyugdíjpénztárak tavaly 267,9 milliárd forinttal gyarapították tagjaik vagyonát - derült ki a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) által közzétett adatokból.

Az utolsó negyedévben a vagyonkezelők mindössze 26,2 milliárd forintot termeltek, ami azonban a bizonytalanabb pénz- és tőkepiaci viszonyok közepette egyáltalán nem rossz eredmény - írja a Napi Gazdaság. A kasszák vagyona 2010 végére 3102,5 milliárd forintra hízott (tehát a pénztártagok vagyona nem tűnt el), miközben maguk a pénztárak 2,4 milliárd forint veszteséggel működtek.

Érdekes módon egyébként az utolsó negyedévben a magánpénztárak létszáma a korábbi időszakokban tapasztaltnál dinamikusabban, közel 46 ezer fővel bővült. A tagdíjbevétel közben az utolsó negyedévben a korábbi 81-83 milliárd forintos szintről 35 milliárd forint alá esett.

A pénztárak porfóliójának összetételét vizsgálva úgy tűnik, nem lehettek igazán megalapozottak azok a piaci hírek, amelyek a részvények piacra dobásáról szóltak. A portfólión belül ugyanis nőtt a részvények és a befektetési jegyek aránya is, míg az állampapíroké viszonylag jelentős mértékben, majdnem két százalékponttal csökkent.

A tagság megtartását célzó kampány költségeiről sok találgatás jelent meg, ehhez képest a korábbi, 150 millió forintos negyedévi értékhez képest a pénztárak teljes marketing-, hirdetés-, propaganda- és reklámköltsége 97 millió forintra rúgott.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás