Gőze sincs a kormánynak, milyen nyugdíjrendszert akar

2011.03.10. 06:42

A meghirdetett szabályrendszer nem ad működőképes nyugdíjrendszert, állította Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) volt elnöke a vegyipari dolgozók szakszervezete által szervezett konferencián - írja a Napi Gazdaság.

Az egyéni számlás rendszerről eddig megismert információk alapján nem lehet tudni, hogy virtuális vagy pontrendszeres megoldásban gondolkodik a kormány - a nyilatkozatokban sokszor még a nyilvántartás módja és maga a struktúra is keveredik. Az az erőltetett szisztéma (svéd modell) azonban, amiről azonban sok szó esik, nincs modellezve.

A szakember lehetetlennek tartja az egyéni számlarendszer ígért előállítását, ezt a mai adatstruktúra, a járulékok mértékének időközbeni jelentős változásai nem teszik lehetővé. Külön nehezítő tényező, hogy területi igazgatóságok integrálásával (ami ebben az évben lépett hatályba) a kormány tulajdonképpen leválasztotta a fejet a törzstől, ellehetetlenítette a szervezet munkáját.

Barát a rokkantsági nyugdíjaknál nem lát annyi tartalékot, mint amire a kormány számít, de az eljárást szerinte sem árt hitelesebbé, transzparensebbé tenni. Megjegyezte: úgy tűnik, a rehabilitációs járadékosokkal nem foglalkozik senki.

Lengyel László, a Pénzügykutató elnök-vezérigazgatója úgy véli, nem sokáig "kísérletezgethet" a nyugdíjakkal a magyar kormány. Szerinte ugyanis azt, hogy a versenyképesség jegyében felvetették a németek az egységes korhatárt, az első lépésnek lehet tekinteni ahhoz, hogy az unió ne tekintse nemzeti belügynek a nyugdíjat. Ha valaki a rokkantnyugdíjasokon akarja megteremteni a további növekedés feltételeit, öngólt rúg, hangsúlyozta.