Megfelezné a táppénzmaximumot a Fidesz

2011.03.16. 13:41
Felére csökkentené a táppénz napi összegének lehetséges maximumát az a zárószavazás előtti módosító javaslat, amelyet az államháztartási törvényhez nyújtott be a fideszes Dancsó József szerdán. A táppénznél figyelembe vehető jövedelem továbbra is 60 illetve rövidebb munkaviszony esetén 50 százaléka lenne, de a napi táppénzmaximum az idei 10 040 forintról 5020 forintra csökkenne.

A táppénz összege folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetében továbbra is a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 60 százaléka, ennél rövidebb biztosítási idő esetében vagy fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt 50 százaléka lenne.

Változás azonban, hogy a javaslat szerint a táppénz egy napra járó összege a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 200 százalékának harmincad részét nem haladhatná meg az eddigi 400 százalék helyett. A biztosítási jogviszony megszűnése után továbbra is a minimálbér 150 százalékának harmincad része lenne a naponkénti felső határ.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2011-es tájékoztatója szerint, 400 százalékkal és a 2011-ben érvényes 78 ezer forintos minimálbérrel számítva a táppénz összegének napi maximuma 10 040 forint, ha a törvénymódosítást elfogadja a parlament, az összeg éppen megfeleződik, azaz 5020 forint lenne. A rendelkezés az április 30. után bekövetkező keresőképtelenség esetén már érvényben lenne.

A fideszes képviselő kezdeményezi azt is, hogy veszélyeztetett terhesség esetén a munkavállalónak már a keresőképtelenség első napjától táppénz járjon, ne a munkáltató által finanszírozott betegszabadság, aminek az összege egyébként magasabb a táppénznél. Ez a rendelkezés is április 30-a után lépne hatályba.

Az államháztartási törvény módosításáról szerdán dönt az Országgyűlés.