Miniszteri kézbe kerül a költségvetés

2011.03.16. 07:20

A parlament ma dönt az idei költségvetési és egyben az államháztartási törvény módosításáról. A módosítás apropóját a kormány által elhatározott 250 milliárd forint kiadási zárolás adta - a spórolást kiterjesztik azon alkotmányos fejezetekre (például bíróság, országgyűlés), amelyek költségvetését a kormány saját hatáskörben nem módosíthatja, írja a Napi.

A parlament a mai szavazással az államháztartási törvényt úgy módosítja, a miniszterek a saját fejezeti költségvetéseiken belül olyan átcsoportosításokat hajtanak végre, amilyet kedvük tartja, függetlenül attól, hogy a kiadásokat a parlament mire hagyta jóvá. Ezzel a döntéssel a költségvetés módosításának joga - ami elvileg kizárólag a parlamenté - miniszteri szintre kerül.

A módosítások nyomán a 2011-es költségvetési hiány 1,7 milliárd forinttal csökken, a hivatalos pénzforgalmi hiánycél 685,6 milliárd forint lesz. A zárolás esetleges feloldásáról november 20-ig döntenek.

A javaslat arról is rendelkezik, hogy az árvízi védekezésekre félretett 260 millió forintot a kormány bármikor túllépheti - az elmúlt hetekben ezt meg is tette, hiszen 7,2 milliárd forint kötelezettséget vállalt a Sajó mentén még az idén végrehajtandó árvízvédelmi beruházásokra.

A költségvetési törvény módosítása arra kötelezi a Magyar Energia Hivatalt, hogy bevételeiből összesen 1,8 milliárd forintot, a PSZÁF 4,7 milliárd forintot fizessen be a büdzsébe, ez a MEH esetében 730, a PSZÁF esetében 632 millió forint pluszbefizetést jelent a tavaly decemberben elfogadott változathoz képest. Az előző évek költségvetési maradványainak felhasználásáról a kormány határoz: a parlament elvetette a jobbikos Nyikos László azon indítványát, hogy a maradvány automatikusan a folyó hiányt csökkentse.