Pandora, Gabriella
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Több ezer új munkahelyet hozhat az Opel

2011.03.16. 10:26
A Mercedes és az Audi mellett az Opel is beruházásra készül. A szentgotthárdi gyár bővítésével a cégnél idén száz, beszállítói körben viszont akár 2500-3000 munkahely jöhet létre.

A Mercedes kecskeméti gyárának építésén az utolsó simításokat végzik, az Audi épp a napokban kezdte meg a győri üzem fejlesztésével kapcsolatos munkálatokat. Az Opel szentgotthárdi gyárában pedig arra számítanak, hogy március végére megszerzik azokat a dokumentumokat, amelyek alapján április közepén hozzáláthatnak a 30 ezer négyzetméteres majdani motorgyártócsarnok építéséhez - mondta lapunknak Légrádi Edit, a General Motors Powertrain-Hungary Kft. szóvivője.

Jelenleg a terület előkészítésén dolgoznak. Az 500 millió euró invesztícióval a gyár kapacitása évi közel 500 ezer darabbal nő a mostani 630 ezerről. Jelenleg az 1,6 és 1,8-es benzines motorok a szentgotthárdi gyár fő termékei, a bővítés eredményeként pedig három új motorcsalád gyártása kezdődik meg Szentgotthárdon.

A gyártás fokozatosan fut majd fel: az első két motorcsalád darabjai 2012 végén gördülhetnek le a szalagról, a harmadik pedig 2013-ra várható. A majdani gyártás érdekében már az idén körülbelül száz fővel gyarapszik az alkalmazotti létszám - közülük néhányat már fel is vettek -, főként mérnököket és karbantartókat keresnek. Az elmúlt év végén hatszázan dolgoztak a gyárban, az alkalmazotti létszám 2015-ig összesen 800 fővel bővül. A beszállítói háttérkörben pedig további 2500-3000 új munkahely jöhet létre.

Jelenleg a motorok mellett hengerfejeket is gyártanak Szentgotthárdon, tavaly a saját szükségleten felül 130 ezret exportra is előállítottak a General Motors tengeren túli gyárai részére (éppen a napokban készült el az ötmilliomodik darab). Emellett Opelek sebességváltóinak felújításával is foglalkoznak az üzemben, illetve teherautókhoz készülő sebességváltókat szerelnek össze.