Sámuel, Hajna
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Drágulhat az áram és a gáz

2011.03.17. 16:18

A villamos energia magyarországi drágulását is okozhatja, hogy Németországban a japán nukleáris válság miatt több régebbi atomerőművet leállítottak biztonsági felülvizsgálat céljából. Ráadásul valószínűleg a földgáz ára is tovább emelkedhet - írja a Napi.

Egyelőre korai arról beszélni, hogyan alakul a leállított németországi atomerőművek sorsa, és hogy mindez hogyan befolyásolja a magyarországi energiaellátást és -árakat - fogalmazott Barta Judit, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója. Kevéssé valószínű, ám amennyiben Németországban úgy döntenek, hogy nem indítják újra a reaktorokat, akkor akár nagy bajok is lehetnek, újra előtérbe állítva az árkérdést.

Félelem hajtja föl az árakat

Barta Judit szerint valószínűsíthető, hogy rövid időn belül újraindulhatnak a Németországban lekapcsolt reaktorok, már csak azért is, mivel az ország áramfogyasztásának mintegy 20 százalékát fedező atomerőművek kiesése hosszabb távon bizonyosan vállalhatatlan mértékű dráguláshoz vezetne. Mindenesetre, az látszik, hogy Angela Merkel számára a helyzet lehetőséget jelent elmozdulni a nukleáris energia kettős megítéléséből fakadó dupla szorításból - tette hozzá. A német kancellárt ugyanis egyfelől az atomlobbi az erőművek élettartamának meghosszabbítására presszionálja, míg a zöldek álláspontja ezzel természetesen szöges ellentétben áll.

Az egyébként bőséges kínálattal rendelkező villamosenergia-piacon az is változást jelenthet, ha a térségünkben egyik legkomolyabb áramexportőr Csehország a régió helyett Németország felé fordul. Mindez pedig itthon is áremelkedést okozhat.

Az azonnali árak már reagáltak

A hazai áramtőzsde, a HUPX egyelőre csak másnapi kereskedést bonyolít, azonban a német eseményekből adódó bizonytalanságot már e rövid távú áramárban is lehet észlelni a magyar piacon - tudtuk meg Medveczki Zoltántól, a HUPX Zrt. vezérigazgatójától. A német piac közvetlenül csak a szűkös határkeresztező kapacitásokon keresztül érintkezik a magyarral, így az ottani hatások is csak korlátozottan érintik a hazai börzét.

Néhány nap elteltével egyelőre annyi látszik Medveczki szerint, hogy "vibrálnak az árak", a bizonytalanság és a félelem azonban árfelhajtó erőként működhet. Erősebbek az árnövekedés felé mutató hatások, a folyamatok kimenetelét azonban egyelőre nem lehet megjósolni - fogalmazott a vezérigazgató.

A német áramtőzsde árai március 14-15-én összesen 5 euróval emelkedtek, emellett a forgalom is jelentősen, közel 50 százalékkal ugrott meg 15-én, 7-8-ról 11-12 terrwattra, mostanra azonban már némileg megnyugodtak a kedélyek a német kereskedésen.