Még talpon van a Suzuki

2011.03.17. 07:39

Az autók oldal- és hátsó üvegét Tatabányán gyártó AGC Autóipari Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, Papp Zsolt a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy Japánból két alkatrész érkezik a céghez, ezek szállításában nincs fennakadás, ezek a kis eszközök - amelyeket az említett autóüvegekre szerelnek - feltehetően a katasztrófa helyszínétől távolabbi területen készülhetnek.

Az üvegeket az európai logisztikai központba szállítják, később 19 gépkocsimárka autóiba szerelik be, köztük több japán gyártó, például az esztergomi Magyar Suzuki Zrt. autóiba is.

A szintén tatabányai Euro Exedy Kft.-nek is hajóval érkeznek az alkatrészei Japánból, de fennakadásról e cég illetékese sem számolt be. A tengelykapcsoló-összeszereléssel foglalkozó vállalkozás alkatrészei Oszakából, vagyis a tragédia helyszínétől távolabbra eső területről érkeznek. E cég is a Magyar Suzuki beszállítója.

A magyarországi autóipari beszállítók akkor kerülhetnek nehezebb helyzetbe, ha a japán autógyártók európai gyáraiban a szigetországból érkező alkatrészek késedelmes szállítása miatt át kell ütemezni a termelést, de ez pár hónap múlva következhetne be, hiszen egyelőre a raktárakban megfelelő alkatrész áll rendelkezésre.

Jelenleg az esztergomi Magyar Suzuki Zrt. életére sincs hatással a japán katasztrófa - mondta a lapnak Ruska Viktória vállalati kommunikációs vezető. A termelés másfél-két hónap múlva igényelne Japánból érkező alkatrészeket, s egyelőre nem tudni, hogy az esetleges csúszást hogyan kezelik majd, az is elképzelhető, hogy el tudják osztani a gyártástervezés során.

Annyi biztos, hogy a Suzuki japán központja és hat szigetországi gyára március 21-éig áll. A Magyarországon készülő autók alkatrészeinek 20-25 százaléka érkezik a szigetországból, köztük a motorblokk és a sebességváltó.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport