Megtámogatta a kormány nyugdíjterveit az OECD

2011.03.17. 17:28

Magyarország egyike azoknak az OECD-országoknak, ahol az emberek a legkorábban mennek nyugdíjba - derül ki abból az összeállításból, amelyet a fejlett ipari országokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakértői mutattak be csütörtökön Párizsban.

Az elemzés szerint Magyarországon a férfiak ténylegesen többnyire 60 éves korban, a nők 58,9 éves korban kerülnek ki a munkaerőpiacról, ennél korábban csak a szlovákok, a belgák, a franciák, az osztrákok és a luxembourgiak mennek nyugdíjba.

A skála csúcsán a mexikóiak állnak: ebben az országban a férfiak 72,2 éves korban, a nők 69,5 éves korban hagynak fel a munkával, őket követik a dél-koreaiak, izlandiak és a japánok.

Az OECD-országok átlaga a férfiaknál 63,6, a nőknél 62,4 esztendő. Az átlagos nyugdíjkorhatár 65 év az OECD-államokban, de legtöbb országban az emberek általában a hivatalos nyugdíjkorhatár elérése előtt vonulnak nyugállományba.

Foglalkoztatási kínok

Magyarország az idősebb korosztály foglalkoztatását tekintve is meglehetősen kilóg az OECD-országok sorából: miközben a legtöbb országban növekedett az elmúlt évtizedekben az 50-64 éves korosztály foglalkoztatása, Magyarországon csökkent. Az OECD országokban ez az arány 65 százalékra emelkedett 2008-ban az 1970. évi 57 százalékról, Magyarországon 49 százalékra esett 57 százalékról. Magyarország ezzel többek között Lengyelországgal, Törökországgal, Görögországgal és Franciaországgal jár hasonló cipőben.

A csúcstartó Izland, ahol az 50-64 éves korosztály közel 90 százaléka volt foglalkoztatva 2008-ban, míg csupán 65 százaléka 1970-ben.

Az elemzés egyebekben arra is kitér, hogy az eddigi reformok nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy fedezni lehessen a megnövekedett költségeket, annak ellenére, hogy az OECD országok felében már megemelték a nyugdíjkorhatárt.

Az összeállítás szerint 2050-re mindkét nem számára 65 évre emelkedik az átlagos nyugdíjkorhatár, ami másfél, illetve két és fél éves növekedés a jelenlegihez képes. Ugyanakkor a várható élettartam ennél nagyobb ütemben fog növekedni, ami azt jelenti, hogy néhány ország kivételével minden OECD-tagországban növekszik a nyugdíjban eltöltött idő.

Az elemzés szerint az időskori jövedelem átlagosan 60 százalékát az állami nyugdíj teszi ki, a fennmaradó 40 százaléknak nagyjából a fele munkajövedelem és magánynyugdíj, illetve más megtakarítás.