Hétfőn jöhet két újabb monetáristanács-tag

2011.03.18. 10:56 Módosítva: 2011.03.18. 10:57
Március 21-én hétfőn ismét teljessé, 7 tagúvá válhat a monetáris tanács, miután az országgyűlés napirendjéből kiderül: a két új jegybankárról már hétfő délután szavaz a parlament és az új tagok várhatóan 2-3 óra között teszik le esküjüket. A parlamenti szavazás előtt azonban arra is szükség van, hogy az országgyűlés gazdasági bizottsága megnevezze és meghallgassa a jelölteket.

Mint ismert, két héttel ezelőtt (március 7-én) Rogán Antal, a (jelölést végző) parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke jelentette be, hogy egyelőre két alkalmas jegybankári jelöltet találtak Bártfai-Mager Andrea és Gerhardt Ferenc személyében. A parlament még aznap délután meg is szavazta az új jegybankárokat. A Fidesz képviselője akkor azt is hozzátette, hogy akár a hónap hátralévő részében, vagy még később" sor kerül a további két jelölt megnevezésére.

A parlament honlapján elérhető hétfői napirend szerint a képviselők már hétfő délután megválaszthatják a két új jegybankárt. Ehhez persze előzetesen arra van szükség, hogy a jelölést végző gazdasági bizottsága addig megnevezze a két személyt.

A Bloomberg hírügynökség beszámolója szerint a parlament gazdasági bizottságának titkársága nem tudta megmondani, hogy mikor várható a két új személy jelölése. A bizottság következő ülése március 21-én lesz.

Érdemes megjegyezni, hogy az eddig megismert két (jegybanki tapasztalattal már rendelkező) tag március 21-i hatállyal kerül a monetáris tanácsba, míg a legközelebbi jegybanki kamatdöntő ülés március 28-án lesz. Egyelőre tehát még nem tudni, hogy a legközelebbi kamatdöntésen 5 vagy 7 személy dönt-e az irányadó ráta szintjéről. Ez attól függ, hogy a két új, várhatóan hétfőn megnevezett tag összeférhetetlenség miatt elfoglalhatja-e pozícióját a jövő héten.