Zárva a budaörsi Electro World is

2011.03.18. 08:12 Módosítva: 2011.03.18. 10:06

Az Electro World Magyarország Kft. egykori zászlóshajójának számító budaörsi áruházának főbejáratára is a zárva vagyunk centli került ki, ám a változatosság kedvéért a papíron technikai okokkal magyarázzák a szünetet.

Az Index érdeklődésére az EW azt közölte: a bérleti szerződésnek megfelelően, felújítás miatt zárták be három hónapra az üzletet, "utána minden megy a rendes kerékvágásban". A budaörsi áruház bezárását korábban – a szintén a napokban bezárt nyíregyházi és Campona-üzlettel együtt – megjósló globalplaza fórumán ugyanakkor azt írták, a felújítás csak március végén indult volna, de az áramszolgáltató lekapcsolta az áramot.

Szintén zárva tartott a héten az Electro World győri üzlete; az áruháznak otthont adó üzletközpontban azt mondták, a bolt hivatalosan leltár miatt van zárva. Úgy tudjuk, az EW vezetői a jövő héten egyeztetnek az üzletközponttal az áruházuk jövőjéről.

A Napi Gazdaság egy ideje figyeli a budaörsi üzletet és az utóbbi időben meglehetősen kevés autó állt a parkolóban. A globalplaza fórumában a bennfentesek egy ideje már pedzegetik az áruház bezárását, de egészen mostanáig nem volt erre utaló jel. Az Index korábbi érdeklődésekor cáfolták mind a nyíregyházi, mind a Camponában lévő, mind a budaörsi üzlet bezárását, ám végül ez mindegyik bekövetkezett.

A budaörsi áruház volt az Electro World első magyarországi egysége, a Dixons-csoport ennél alkalmazta a legagresszívabb marketingjét a márkanév bevezetése érdekében. A 2002-es februári nyitás a magyar sajtó szerint budaörsi ostromként vonult be a hazai kiskereskedelem történetébe, ugyanis az M1-M7 bevezető szakaszának forgalmát is le kellett állítani a meggondolatlan vásárlók miatt, akik a leállósávban hagyták a gépkocsijukat, mert már meg sem tudták közelíteni az áruház parkolóját.

A lánc dömpingáraira a környékbeli kereskedők erős árcsökkentéssel válaszoltak, a Tesco például 20 százalékos azonnali árvágást hajtott végre a műszaki cikkeinél. A Dixons megjelenésekor végrehajtott azonnali árcsökkentés azóta sem fordult elő a magyar kiskereskedelemben.

Az Electro World egykori központi vállalata, az EW Magyarország Kft. jelenleg csődvédelem alatt áll, miután csődeljárást kért maga ellen. Kérdés azonban, hogy sikerül-e megegyeznie hitelezőivel – akik közül többen felszámolást kértek a cégre még a csődeljárás kezdeményezés előtt –, illetve a remélt külső tőke bevonása időben megtörténik-e.

Az üzletlánc február 14-e óta a mostaniakkal együtt négy üzletét zárta be, ám amíg a budakalászit, a Camponában lévőt és a nyíregyházit véglegesen, addig a budaörsit nyáron várhatóan újranyitják, és a győrit is tervezik továbbvinni. Jelenleg Budapesten négy üzletük működik, továbbá egri, pécsi, debreceni és miskolci boltjuk van most is nyitva.