Volt KDNP-s került a monetáris tanácsba

2011.03.21. 11:17 Módosítva: 2011.03.21. 14:26
A parlament gazdasági bizottsága hétfő délelőtt Cinkotai Jánost és Kocziszky Györgyöt jelölte a jegybank monetáris tanácsába. A plenáris ülés délután meg is választotta őket, de a jövő heti kamatdöntő ülésen a héttagú testület még csak hat tagja lesz (Kociszky április 5-én kerül az mt-be). Cinkotai szerint új gazdaságpolitikával teljesíthető az inflációs cél, az 1994-ben a KDNP országos listáján is szereplő Kocziszky szerint a monetáris politika és a gazdasági növekedés között lehet kapcsolat. A szocialisták és az LMP-s képviselők kivonultak a bizottsági ülésről a szavazás előtt, a bizottság nélkülük egyhangúan döntött a jelölésről.

"Cinkotai János jelölését még indokolni sem kell, azok közé tartozik, akit ismer mindenki, aki alaposabban foglalkozik a magyarországi inflációval. Ő a téma legjelentősebb magyarországi kutatója, aki a jegybank összes elnöke mellett betöltött tanácsadói tevékenységet az utóbbi két évtizedben" – mondta a gazdasági bizottság hétfői ülésén Rogán Antal. A testület ezen az ülésen jelölt a jegybank monetáris tanácsába két külsős tagot – kettőt két héttel ezelőtt már meg is választott a parlament –, így ha az országgyűlés plenáris ülése délután megválasztja őket.

A javaslat szerint Cinkotait március 22-i hatállyal, Kocziszkyt pedig április 5-i hatállyal választják meg a mai plenáris ülésen, miután a bizottság – az MSZP és az LMP képviselőinek kivonulása után – egyhangúlag döntött jelölésükről. Az országgyűlés Cinkotait 278 igen szavazattal, 38 nemmel és 1 tartózkodással, Kociszky 282 igennel, 36 nemmel és 2 tartózkodással választott a monetáris tanácsba.

Mindkétszer igennel szavazott a KDNP, a Jobbik és a Fidesz frakciójának nagy részem, nemmel az MSZP-sek. Azonban Kociszky megválasztásakor tartózkodott a fideszes Varga Mihály, az első Orbán-kormány pénzügyminisztere és az MSZP-s Káli Sándor, volt miskolci polgármester, míg Cinkotai megválasztásánál a jobbikos Szilágyi György tartózkodott. Az LMP-frakció egyik alkalommal sem szavazott, a független Ivády Gábor és Pősze Lajos mindkétszer az igen gombot nyomta meg.

Kocziszky György (Fotó: Barakonyi Szabolcs)
Kocziszky György (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

A másik személy, Kocziszky György miskolci egyetemi dékán szakmai pályafutása sokkal kevésbé meggyőző, politikai és személyes kapcsolatai azonban vitathatatlanok – derült ki a bizottsági ülésen. A magát önálló gondolkodónak minősítő Kocziszky az 1994-es parlamenti választásokon a KDNP országos listáján szerepelt, ő jelölte a Miskoci Egyetem díszdoktorává Járai Zsigmondot, és egy kérdésre válaszolva megerősítette, hogy az egyetemen együtt dolgozik Pelczné Gáll Ildikó Fidesz-alelnökkel (aki 2001-ben az egyetem Gazdálkodástani Intézetének igazgatójává neveztek ki).

Az ő jelölését azzal indokolta Rogán, hogy a világ legtöbb komoly jegybankja mellett működő monetáris vagy jegybanktanácsban van olyan szakember, aki nemcsak az elméleti pénzügyekkel kapcsolatos tudással rendelkezik. Kocziszky ilyen személy: 1972-ben gépészmérnökként diplomázott, dolgozott gumiipari vállalatnál, 1994-ben a közgazdasági habilitációja a vállalkozások életciklusának elemzésével foglalkozott. Az akadémiai honlap szerint legfontosabb tudományos munkái a regionális integrációk gazdaságtanával és a területfejlesztés módszertanával foglalkoztak, életútjának része, hogy az 1994-es parlamenti választáson a KDNP országos listáján szerepelt.

Cinkotai János
Cinkotai János

Rogán az ülésen azt mondta: a mostani jelölés és a tagok majdani megválasztása után a monetáris tanács olyan testület lesz, aminek a tagjai szinte minden irányból kellő tapasztalattal rendelkeznek. A múltkor megválasztott két tag, Gerhardt Ferenc és Bártfai-Mager Andrea ismerik a kereskedelmi banki világot, Cinkotai János komoly elmélet szakértő, míg Kocziszky György az alkalmazott gazdaságtudományok világából érkező szakember, sorolta a bizottsági elnök. "Politikailag behatárolt, egyoldalú jelölés történt, lehet, hogy a jelöltek függetlenek, de nem ez látszik róluk" – mondta Józsa István, a bizottság MSZP-s alelnöke, aki szerint a monetáris tanácsban Járai Zsigmond építkezik tovább, egyoldalú, egypárti testület lesz a tagok mostani megválasztásásával.

A monetáris tanács függetlenségének felszámolása ma ér véget, mondta
Scheiring Gábor (LMP) is, aki szerint az Orbán-kormány a
Gyurcsány-kormány szellemiségében megy tovább. Az LMP és az MSZP is kivonult bizottsági ülésről a szavazás megkezdése előtt.

A bizottsági ülésen Cinkotai a szakmai múltját felidézve azt mondta: 1992-ben nagy küzdelmet vívtak, hogy ne legyen az infláció három számjegyű. Készített egy statisztikát, ami szerint a rendszerváltástól 2010-ig a fogyasztói árszint 13-szorosára nőtt, ám ezen belül a földgáz 40-szeresére, az áram 30-szorosára, a vízdíj 122-szeresére, a csatornadíj 200-szorosára emelkedett. "Ezek egy része egészen biztosan nem volt indokolt", és úgy érzi, "akár fél százalékponttal csökkenhetne az infláció, ha a közműszolgáltatásban csak indokolt áremelkedések lennének". Szerinte másfajta gazdaságpolitikával teljesíthető lett volna, és most is teljesíthető lesz a maastrichti inflációs kritérium. A különadó inflációs hatása az erős versenyhelyzet miatt nem túl magas, és nem számszerűsíthető, válaszolta egy képviselői kérdésre.

03

"Pályámat 1972-től a Miskolci Egyetemen tölthettem. Kezdetben ipargazdaságtannal, a kilencvenes évektől makro- és mezőgazdasági kérdésekkel, az utóbbi időkben a reálkonvergencia kérdéseivel foglalkoztam" - mondta Kocziszky a bemutatkozásában. A KDNP-s képviselőjelöltségét felemlegető hozzászólásokra nem reagált. Fontosnak nevezte a magyar monetáris politika kiszámíthatóságát, előrejelezhetőségét, és úgy fogalmazott: a monetáris politika és a gazdasági növekedés között létezik egy laza orientációs kapcsolat.