Jobb lett a vártnál az új monetáris tanács

2011.03.22. 10:51

Banki és pénzügyi körökben is elégedettség uralkodik a magyarországi irányadó kamatlábat megállapító monetáris tanács új összetételével kapcsolatban, írta keddi számában a német Handelblatt.

A lap szerint a tanács összetétele jobb lett a vártnál, a tagok kiválasztásában segíthetett az a nyomás is, amelyet a magyar jegybank függetlenségét féltő Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke gyakorolt Magyarországra.

Cinkotai János megválasztásával a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Simor András is elégedett lehet, írja a lap, utalva arra, hogy ezáltal saját tanácsadóinak egyike került be a jegybank legfontosabb, monetáris döntést hozó testületébe.

A Handelsblatt emlékeztetett arra, hogy a Simor András és Orbán Viktor miniszterelnök közötti konfliktus hónapok óta megterhelte a kormány és a jegybank  együttműködését. Orbán - mint a cikkíró fogalmazott - hivatalba lépése után "többször is kísérletet tett arra, hogy saját emberét helyezze a jegybank élére."  Simor szembeszállt ezzel, közölve, hogy 2013-ig szóló hivatali idejét mindenképp ki akarja tölteni.