Járai: Simorék a politikai kinevezettek

2011.03.22. 12:33
A Monetáris Tanács új tagjai nem politikai kinevezettek, most már csak az van hátra, hogy a jegybankelnök és a két alelnök se legyen az - mondta a Portfolio.hu keddi Biztosítási Konferenciáján Járai Zsigmond, az MNB és a CIG Pannónia felügyelő bizottságának elnöke. Úgy vélte, a kormánynak a kiszámíthatóságot növelő, bizalomépítő intézkedésekre kell helyeznie a közeljövőben a hangsúlyt. Szerinte a biztosítási piac nem fog visszatérni a válság előtti állapothoz, a pénzügyi szervezetekkel szembeni "korlátlan, buta" bizalom nem fog helyreállni.

Alapvetően jó úton halad a magyar gazdaság, de vannak buktatók - mondta Járai Zsigmond a Portfolio.hu konferenciáján. Szerinte a legnagyobb kérdés, lehet-e úgy dinamizálni a gazdaságot, hogy eközben egyensúlyjavító lépéseket tesz a kormány. Az ördög a részletekben rejlik, nagyon nehéz feladat áll a kabinet előtt. Rendkívüli egyensúlyjavító intézkedéseket tett a kormány, többek között a pénzügyi szektoradóval (Járai szerint is helyesebb erről beszélni, mint bankadóról), ugyanakkor az előreláthatóság és a kiszámíthatóság csökkent, holott ez lenne az egyik legfontosabb érték - hívta fel a figyelmet Járai.

Éppen ezért a magyar gazdaságot vonzóvá kell tenni mind a hazai, mind a külföldi befektetők számára - hívta fel a figyelmet Járai. Optimizmusra ad okot, hogy most már 2-3 százalékos növekedési pályán van Magyarország az összes európai országénál mélyebb válság után - fogalmazott. A költségvetési újraelosztás aránya folyamatosan csökken (most 48 százalék körül tartunk), a Széll Kálmán Terv ezt 44 százalékosra csökkentheti 2014-re.

"Örülök, hogy az Alkotmányba bekerülnek a költségvetésre, az államháztartásra vonatkozó szabályok; hogy a GDP 50 százalékára kell csökkenteni az államadósságot, az jó, persze nem tökéletes megoldás, de jelenleg jobb nincs ennél" - mondta. Vannak területek, ahol látszik a kormány szándéka, ilyenek a bürokrácia visszaszorítása érdekében tett lépések - emelte ki Járai. Ez lassú folyamat, ugyanis egyenként kell végignézni az egyes feladatok racionalizációját - mondta.

Majdnem minden nemzeti bank a likviditást növelő lépéseket tett az elmúlt években, remélem, hogy az új monetáris tanácstagok ezt az irányt fogják követni. Most már csak az van hátra, hogy a jegybank és a két alelnök se politikai kinevezett legyen - mondta Járai.

Ha beindul a gazdasági növekedés Magyarországon, jó idő jöhet a magyar biztosítási szektorra, ez azonban a piaci szereplőktől is függ - emelte ki Járai. Szerinte előnybe kerülnek a hazai szolgáltatók, és azok, akik rugalmasan tudnak alkalmazkodni a piachoz.