Miért szállt el a februári hiány?

2011.03.22. 15:24 Módosítva: 2011.03.22. 15:28

A nemzetgazdasági tárca közzétette februári államháztartási hiány részletes statisztikáját. Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - 2011. február végi hiánya 559,7 milliárd forintra teljesült, mely az éves előirányzat 81,4 százalékát jelenti. Egy évvel korábban az államháztartás központi alrendszerének február végi deficitje 350,6 milliárd forint volt, mely az éves teljesítés 40,3 százalékának felelt meg, írja a Napi Gazdaság.

Az államháztartás központi alrendszerének február havi hiánya 436,9 milliárd forint volt. A központi költségvetés 419,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 37,4 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig több mint 20 milliárd forintos szufficittel zártak. 2010 február hónapjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 381,9 milliárd forint volt.

Az NGM közleménye kitér a február havi hiány fontosabb okaira is. A szaktárca hangsúlyozza, hogy a magas deficitnek alapvetően a kiadások és bevételek eltérő ütemezésében rejlő okai vannak. Az időarányos teljesítéstől való eltérés főbb tényezői a következők:

– később jönnek a nyugdíjpénzek: az államosított magánnyugdíjból létrehozott a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 528,8 milliárd forintos költségvetési befizetése csak a második félévben teljesül;

– később folynak be a válságadók: a pénzügyi szervezetek különadójából (187 milliárd forint) és az egyes ágazatokat terhelő különadóból (161 milliárd forint) bevételek az év első két hónapjában nem származnak;

– a zárolás később érezteti hatását: a 250 milliárdos megtakarítási intézkedések is csak az év hátralévő részében eredményeznek kiadáscsökkenést.

Mindezek együttesen biztonságosan tarthatóvá teszik a 2011. évi költségvetés 2,94 százalékos hiányát - hangsúlyozza az NGM. Ha a februári egyenleget (559,7 milliárdos deficit) a fenti tételek időarányos teljesítésével korrigáljuk - állítja a szaktárca - akkor a hiány 371,8 milliárd forintra, a jelenlegi érték nagyjából 66 százalékára csökken. Mindez azt jelenti, hogy így kalkulálva is megvolna az éves előirányzat több mint fele, ami még mindig nagyobb érték az egy évvel korábbinál.

Az elmúlt tíz évben példa nélküli méretűre hízott kéthavi hiányt a tárca már az alapadatok első, március eleji közlésekor is azzal magyarázta, hogy a 250 milliárdos zárolás még nem jelent meg a számokban, a különadók sem folytak be, így a folyó hiány nem a valós folyamatokat tükrözi. A tárca két hete is azt hangsúlyozta, hogy ezen tételekkel együtt már tartható lesz az év végi deficit, a 2,94 százalékos hiánycél.

Januárban az államháztartás negatív meglepetéssel kezdett, hisz az elmúlt években megszokott többlet helyett 122,8 milliárd forint hiány alakult ki - amit akkor is egyszeri költségvetési folyamatokkal magyarázott a szaktárca. Erre tett rá a február, ugyanis a két havi 559 milliárdos hiány mindenképp váratlan. Mindezt elemzők is negatív meglepetésként értékelték, ám a forint csak késve reagált gyengüléssel.