Megállíthatatlan a forint

2011.03.24. 16:58

Számos kedvező tényező együttes hatására erősödött csütörtökön a forint: az eurót délután ötkor 267,20 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben. Szerda délután még 269,41 forintba került egy euró.

Napok óta tart

A forint a hét eleje óta folyamatosan erősödik és szerdán átlépte az erőteljes ellenállási küszöbnek tekintett 270 forintos euró árfolyam határt, majd csütörtökön 267 közeli euró jegyzésekkel tavaly május eleji árfolyamszintet érintett.

Kereskedők szerint, amennyiben a 270-es határ átlépése tartósnak bizonyul, a forint árfolyama kedvező nemzetközi környezetben új mozgási tartományba juthat a 270-es forint/euró jegyzés alatt.

A dollárt ötkor 188,28 forinton jegyezték 1,4192 dolláros euró árfolyam mellett. Szerdán délután a dollárt 190,59 forinton, az eurót 1,4140 dolláron jegyezték.

A svájci frank 207,81 forintot ért a szerdai 210,30 forint után, száz japán jen jegyzése pedig csütörtök délután 233,17 forint az előző délutáni 235,50 forint után.

Csütörtökön az euró ismét erősödni kezdett a dollárral szemben az euróövezeti versenyképességi paktumról döntő uniós csúcstalálkozó előtt, tükrözve a portugál kormányválság által keltett zavar ellenére is erősödő befektetői bizalmat. A piacok figyelme az euróövezet stabilitásával szembeni kételyeknél kedvezőbb tényezőkre terelődött, például az EKB-tól várt kamatemelésre.

Az okok

A Standard & Poor's hitelminősítő intézet a negatív kilátás megtartásával megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű szuverén deviza- és forintadósságának "BBB mínusz/A-3" besorolásait.

Magyarország dollárkötvényt áraztatott be a nemzetközi tőkepiacon, ami az aktuális piaci kondíciókhoz képest kedvező visszhangra lelt. A Reuters befektetési szolgálata szerint a tízéves kötvény hozamfelára körülbelül 3,25 százalékpont, a harmincévesé körülbelül 3,45 százalékpont lesz a hasonló lejáratú amerikai papírok hozama fölött. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) sikeres aukción értékesített 3-, 5- és 10 éves államkötvényeket csütörtökön: több mint ötszörös túljegyzés mellett jelentős hozamcsökkenéssel a meghirdetettnél lényegesen magasabb összegben.

Mi jön még?

A forint árfolyamkilátásait a kereskedők a nemzetközi befektetői hangulat alakulásához kötik, mivel a belföldi befolyásoló tényezőkkel szemben táplált piaci fenntartások már jórészt erejüket veszítették.

A monetáris tanács új tagjainak hétfői kinevezését követő nemzetközi elemzői vélemények szerint a tanács új összetétele megnyugtatta a piacokat. A

Reuters hírügynökség csütörtökön végzett felmérése szerint a monetáris tanács hétfői ülésén nem változtat az alapkamaton. A megkérdezettek többsége az év végén is 6 százalékos alapkamatot vár, 2012 végére pedig 5,50 százalékot.