FT: A brüsszeli elit elkezdheti átértékelni a magyar EU-elnökséget

2011.03.25. 16:47
Kompetensebbnek bizonyulhat a magyar EU-elnökség, mint azt sokan várták, írta a Financial Times brüsszeli tudósítói irodájának vezetője az új uniós pénzügyi stabilizációs intézkedések elfogadásáról szóló, pénteken megjelent internetes publicisztikájában.

A gazdasági napilap előfizetéses online változatának napi brüsszeli blogrovatában Peter Spiegel kifejtette, hogy a bírságolás lehetőségét is tartalmazó új költségvetési szabályokról - amelyek korábban a legvitatottabb uniós gazdasági reformjavaslatok közé tartoztak - ezúttal nem túl sok vita után sikerült egyezségre jutni. Spiegel szerint ez a magyar EU-elnökség átértékelésére késztetheti a brüsszeli elitet.

A Financial Times tudósítójának blogbejegyzése szerint a féléves soros magyar EU-elnökség meglehetősen szerencsétlenül kezdődött, tekintettel a vitatott médiatörvényre, amely a bírálók szerint a Fidesz kísérlete volt a sajtókritika hangjának elfojtására.

Mindeközben azonban a magyarok különösebb felhajtás nélkül meglehetős előrelépést értek el a programjukban szereplő legtövisesebb EU-ügyekben, beleértve az új költségvetési szabályokat.

Spiegel a pénteki blogban felfedi, hogy amikor erről az előző nap Orbán Viktorral beszélt, a magyar kormányfő "feldobott hangulatban" volt. "Magyarok vagyunk, szeretjük a rázós startot, ami túl könnyű, annak nincs is értéke" - mondta a Financial Times tudósítójának idézete szerint nevetve a magyar miniszterelnök.

Az írás szerint a Lisszaboni Szerződés életbe lépte óta a soros elnökség szerepe jelentősen csökkent, számos hagyományos felelősségi kört Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke vett át. A költségvetési csomaghoz hasonló kemény jogszabályi ügyekről folyó tárgyalások kezelése azonban továbbra is azon területek egyike, amelyekben a soros elnökségnek sorsdöntő szerepe van, mivel ráhárul a tagállamok és a különböző EU-intézmények közötti tárgyalások felelőssége.

Az Európai Parlament, amely már jelezte, hogy még keményebb költségvetési szabályokat akar, a következő hónapokban még okozhat problémákat ebben az ügyben. A félidejébe érő magyar elnökség azonban kompetensebbnek bizonyulhat, mint azt sokan várták, fejeződik be a Financial Times brüsszeli blogjának pénteki írása.