Kitörő formában van a forint

2011.03.25. 17:32

Látványos erősödésbe kezdett a forint a héten, pénteken kora délután az euróval szemben már 266 forint alatti szinten is voltak jegyzések, nem sokkal később 266,5-ra pattant vissza az árfolyam.

Az árfolyamra többek között a közel-keleti és észak-afrikai konfliktusok, a japán események és a portugál krízis is hatással van, de a stabilitási paktumról és az EKB várható kamatemelési üteméről szóló hírek is hatnak a forintra.

Elemzők szerint az Orbán-csomagba vetett piaci bizalom és a vártnál hitelesebb új monetáris tanácsról szóló hírek is jótékonyan hatottak a forintárfolyamra: az euróval szembeni jegyzések a korábbi 270-280-as tartományból 270 közelébe ereszkedtek. A Reuters csütörtöki felmérése szerint a monetáris tanács hétfői ülésén nem változtat az alapkamaton. A megkérdezettek többsége az év végén is 6 százalékos alapkamatot vár, 2012 végére pedig 5,50 százalékot.

A Standard & Poor's hitelminősítő intézet a negatív kilátás megtartásával megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű szuverén deviza- és forintadósságának "BBB mínusz/A-3" besorolásait. A csütörtöki dollárkötvény-aukció is kimondottan sikeres volt, tíz-, és harmincéves lejáratra, összesen 3,75 milliárd dollár értékben keltek el az állampapírok.

Az erős forint enyhítheti az emelkedő olajárak benzinárakat felhajtó hatását, a frankhitelesek terheit azonban érdemben nem enyhíti, hiszen a svájci frank is tovább erősödött az elmúlt hetekben, egy frank pénteken délután 205,93 forintot ért. A portfolio.hu elemzői a kedvező folyamatok ellenére felhívják a figyelmet, a következő napokban egyre nagyobb esélye van egy devizapiaci korrekciónak.

A dollárt pénteken 188,32 forinton jegyezték 1,4147 dolláros euró árfolyammal, a csütörtök délutáni 188,61 forintos és 1,4189 dolláros jegyzések után, száz japán jen jegyzése pedig 232,13 forint 233,17 forint után.