Napelemgyártó nagyhatalom leszünk?

2011.03.25. 07:48

A többségében kínai pénzügyi befektetők tulajdonában lévő Orient Solar Kft. napelem- és napkollektorgyárat épít a román-magyar határ közelében lévő Berettyóújfaluban, mondta a Napi Gazdaságnak Galló Ferenc, a cég kisebbségi tulajdonosa és ügyvezető igazgatója.

Az Orient Solar Kft. már megvásárolta a fejlesztéshez szükséges 8,5 hektáros területet, az engedélyeztetési tervek folyamatban vannak. A beruházás első üteme kétmilliárd forintba kerül.

Az alapkövet a nyáron teszik le, az év végén megkezdődhet a gyártás. Első ütemben 300 főt kívánnak foglalkoztatni, betanított, illetve szakmunkásokat. A napelemek és a napkollektorok esetében is félkész termék érkezik majd a Hajdú-Bihar megyei városba, a magyar hozzáadott érték mindkét esetben meghaladja az ötven százalékot, ennek révén mindkettő magyar termék lesz - hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

A cég partnere Tajvan negyedik legnagyobb napelemgyártó cége, az AIDE Solar, amely több kínai gyárral rendelkezik, s amely 2015-re az első akar lenni a világpiacon. A kínai Micoe is szakmai partnere a cégnek, ez a társaság egymillió főt foglalkoztat az iparágban és a magyar gyáregységgel lépne be az európai piacra. Galló azt is elmondta, hogy a berettyóújfalui kistérségben adott a szükséges munkaerő, hisz a térség komoly foglalkoztatási problémákkal küzd.

A beszállítók is megtalálhatóak a városban, hiszen Berettyóújfaluban a gyártáshoz szükséges fémipari és műanyagipari cégek jelen vannak. A társaság számít támogatásra is - például a munkaerő-átképzés során -, erről tárgyalásokat folytatnak a kormánnyal. A gyártási folyamat beindításában kínai mérnökök is szerepet vállalnak, de a cég azt szeretné, ha rövid időn belül helyüket magyarok vennék át.

Az Orient Solar Kft. egy másik projekt lebonyolításán is dolgozik, a gyógyszergyártó kínai Youcare Corp. Olaszországba tervezett gyárát akarják Magyarországra hozni, s elképzelhető, hogy a fejlesztést Gyulán valósítják meg, ahol most egyeztetnek a várossal a beruházás céljait szolgáló öt hektáros telek megvételéről. A termékeket a kínai piacra szánnák.

Dorogon már működik napelemgyár, az 1100 főt foglalkoztató, japán érdekeltségű Sanyo Electric Kft.