Fölfelé és lefelé is korlátoznák az árfolyamokat

2011.03.26. 09:37

Április végére tető alá hozhatja a kormány és a bankszövetség a bajba jutott adósokat megsegítő programot – közölte Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója a Magyar Nemzettel.

Olyan megoldás szerepel a kormány és a bankok közötti tárgyalásokban, amely akkor könnyítené meg a devizahitelesek dolgát, ha a frank jelentősen elmozdulna az átlagos árfolyamtól. Amint az ingadozás elér egy határt, az adós törlesztőrészlete nem követi tovább az árfolyamot, hanem egy előre meghatározott felső határérték alapján számítják ki azt a bankok.

Ebben az esetben az ügyfél számláján tartozás keletkezik, hiszen kevesebbet fizetett, mint a valós árfolyamból következett volna, ám ez az adósság szerencsés esetben akár magától el is párologhat. A tartozás azokban a hónapokban kophat el, amikor a forint különlegesen erős a frankkal szemben. Ilyenkor ugyanis szintén egy alsó határig követi a törlesztőrészlet az erősödést, egy bizonyos pontnál lejjebb azonban nem mehet. Mivel ezekben a hónapokban valamivel többet fizet az adós, mint amennyit kellene, ez a többlet csökkenti a gyenge forint miatt felgyűlt tartozásokat.

Gyuris Dániel szerint ezt az úgynevezett pulzáló egyenleget körülbelül négy-öt évig kellene fenntartani. Ennyi idő már elég lehet arra, hogy a szélsőségesen gyenge és a szélsőségesen erős frankárfolyam hatásai kiegyenlítsék egymást, vagyis ne maradjon plusztartozás az ügyfelek számláján.

A szakember úgy látja, hogy az állam úgy vállalhat szerepet ebben a megoldásban, ha garanciát vállal az ügyfelek árfolyammérséklésből fakadó tartozásának a visszafizetésére. Gyuris szerint ez azért is jelenthet jó megoldást, mert amennyiben a forint jobban szerepel a következő években, mint jelenleg, nem is halmozódik fel adósság – olvasható a Magyar Nemzet szombati számában.