Jó éve lehet a magyar vegyiparnak

2011.03.28. 10:47
Mintegy 10 százalékkal bővült az európai vegyipar teljesítménye a tavalyi évben, és 2011-ben is jelentős növekedésre számíthatunk az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb elemzése szerint. Magyarországon a növekedés hasonló mértékű volt, és a jelek szerint 2011-ben is szép eredményt mutathatnak fel a szektor cégei. A felpörgő vegyipar a hitelbiztosítóknak számára is új lehetőségeket jelenthetnek.

A globális vegyipar 2010-ben igen jó évet zárt, az év során tapasztalható dinamikus növekedésben nem volt megtorpanás. Az európai vegyipar teljesítménye tavaly 10 százalékkal növekedett, leginkább a feltörekvő piacokon – kiemelkedően Kínában – tapasztalható folyamatos erős kereslet miatt. „Az Atradius felmérése szerint 2011-ben Ázsiában és Amerikában továbbra is erős keresletre számíthatnak az európai vegyipari cégek, azonban Európán belül a növekedés körülbelül 2,5 százalék körül alakul, a fiskális megszorítások valamint a kormányzati gazdaságélénkítő csomagok lejárta után” - állítja Vanek Balázs, az Atradius Hitelbiztosító országigazgatója. A világ gyógyszeripara hasonló vonalon mozgott, mint a teljes vegyipar, igaz a növekedés mértéke szerényebb volt. A gyógyszeripar teljesítménye 2010-ben 5 százalékkal bővült és idén újabb 5-7 százalékos növekedés jöhet.

A nagymértékű 2009-es gazdasági recesszió - amely összesen 6,3 százalékos GDP- csökkenéssel járt együtt - után az előrejelzésekkel összhangban Magyarország gazdasága 2010-ben kismértékben növekedett. A növekedés mértéke éves szinten 1,2 százalékot tett ki, míg a negyedik negyedévben közel 2 százalékot. „Ugyanakkor a vegyi termékek iránti kereslet erősen, 9,5 százalékkal nőtt meg már 2010 elején. Felméréseink szerint ez a növekedési ütem egész 2010-ben fennállt, hiszen a szektor 10,8 százalékkal bővült, de 2011-ben sem várható a folyamat megtorpanása. Ezen belül továbbra is leginkább a gyógyszeriparban várható piaci növekedés mind a késztermékek, egyéb hatóanyagok valamint a félkész termékek vonatkozásában. Tekintettel a piaci lehetőségek bővülésére, illetve javulására, az Atradius véleménye szerint a válság előtti állapot ismét elérhető lesz a fent említett piaci ágazatokban a 2011/12-es évben” – állítja az Atradius Hitelbiztosító országigazgatója.

Vanek Balázs szerint emellett különösen erős a kereslet az alapanyag-műanyagok illetve a szerves vegyszerek iránt a vegyipari termékek között. Magyarországon műanyag-alapanyagok legjelentősebb felvásárlója a csomagolóipar, 40 százalékos piaci részesedéssel, ez a szegmens pedig kevésbé szenvedte meg a válságot, az élénkülés pedig azonnal éreztette kedvező hatását. Ezzel szemben a tisztítószerek, testápolási cikkek, valamint az építőipar visszaesése miatt a festékek és műanyag-építőanyagok gyártásának területén csak kisebb mértékű bővülés várható. Az építőipari recesszió hatását jól jelzi, hogy 2009-ben a hazai festék és lakkgyártók 15 százalékkal kevesebb terméket állítottak elő – összesen 60 ezer tonnányit - a korábbi évek átlagaihoz képest.

Az Atradius országigazgatója szerint azok a vegyipari vállalatok, amelyek értékesítésükben főként az exportpiacokra összpontosítottak, könnyebben vészelték át a válságot, mivel a hazai piac termékfelvevő képessége lassabban közelít a krízis előtti időszakra jellemző szinthez. Vanek Balázs szerint a szektor jövedelmezősége párhuzamosan javul az értékesítés bővülésével, illetve az árak normalizálódásával. Az országigazgató szerint ezért a 2011-es évben számottevő profitra tehetnek szert a Mol, a TVK, a Richter és az Egis tulajdonosai. Az Atradius vezetője ugyanakkor figyelmeztet arra is, hogy a növekvő megrendelési állományok, emelkedő kinnlevőségi rátákat is eredményezhetnek, amelyek egyben magasabb kockázati szinteket jelentenek. „Nem szabad, hogy a felpörgő piacon elveszítsük a veszélyérzetünket, hiszen minden üzlet kockázatokkal jár. A klasszikus hitelbiztosítási konstrukciók mellett az új vevők előzetes minősítése is nagyon hasznos lehet” – hívja fel a figyelmet Vanek Balázs.