Továbbra is 6% a kamat

2011.03.28. 14:01 Módosítva: 2011.03.28. 15:57

Marad a hatszázalékos kamat, döntött a monetáris tanács. A testület először ülésezett új tagjai részvételével, a parlament választotta négy új szakember közül hárman vettek részt a döntésben. A március 7-én megválasztott Gerhardt Ferenc és Bártfai-Mager Andrea után a múlt hétfőn Cinkotai Jánost és Kocziszky Györgyöt választotta meg a parlament, utóbbit azonban csak április 5-i hatállyal, így ma még nem vehetett részt az ülésen.

"Egy javaslat volt, és egyhangú volt a döntés" - kezdte a mai kamatdöntési sajtótájékoztatót Simor András. A Magyar Nemzeti Bank elnöke jelezte, hogy az elkészült inflációs jelentés szerint az infláció "az idei évben számottevően meghaladhatja a jegybank 3%-os inflációs célját, de a jövő év végére 3% közelében alakulhat". Hozzátette azt is, hogy a jegybanki stáb szerint a 3%-os cél "eléréséhez huzamosabb ideig szükség lehet a jelenlegi kamatszint fenntartására". Mint ismert a kamatdöntést követő monetáris tanácsi közlemény úgy fogalmaz, hogy jövő év végére "további monetáris szigorítás nélkül is 3 százalék közelébe süllyedhet"’ az infláció. Ezek azt jelzik, hogy a stáb és a monetáris tanács jövőben szükségesnek tartott kamatpályával kapcsolatos megítélése - lergalábbis rövid távon - nem tér el egymástól.

A döntés nem jelent meglepetést: az előzetes elemzői felmérések egyhangúan kamattartást vártak, a Reuters felemérésében megkérdezett 22 elemző közül 21 ezt mondta, egy pedig nem válaszolt. Emelést a későbbiekben sem várnak a szakértők, a többség szerint elérte csúcsát a magyar kamatpálya a jelenlegi szinttel, egyetlen szakértő számít arra, hogy 6,5 százalékig mehet fel a ráta.

A döntést alátámasztani látszik, hogy az infláció 2012 végéig a jelenlegi prognózisok szerint csökkenhet, míg idén még 4 százalékos ráta várható éves szinten, jövőre már 3,5 százalékra mérséklődhet a pénzromlás üteme.

Ennek is köszönhető, hogy a szakértők zöme a későbbiekben sem vár kamatemelést, a csökkentési ciklus kezdetének időpontját azonban meglehetősen tág határok között látják az elemzők: akad, aki szerint már idén nyár elején jöhet vágás, de van, aki csak 2012-ben számít mérséklésre.

Ahogy Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője írja a kamatdöntés utáni kommentárjában: az élelmiszer-, és üzemanyagárak továbbra is felfelé mutató kockázatot jelentenek, ezért a kamatok csökkentése nem lehetséges, a bér- és kereslet oldali árnyomás hiánya miatt viszont az infláció az év második felében mérséklődhet, ezért kamatemelésre sincs szükség. A javuló kockázati megítélés és forinterősödés szintén az alapkamat szinten tartását indokolja, különösképpen az EKB várhatóan hamarosan kezdődő kamatemelési ciklusa miatt. "A monetáris tanács összetételének megváltozásától nem várunk fordulatot a monetáris politikában. Így az év végéig változatlan, 6%-os alapkamatra számítunk", írja a Takarékbank elemőzje.