Rogán: 200 forint alatt rögzítenék a frankot

2011.03.29. 09:50

A kiszámíthatóság érdekében valószínűleg 200 forint alatti svájci frank árfolyamon rögzítenék a lakáshitelesek törlesztőrészletét - erről Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke beszélt kedden a TV2 Mokka című műsorában.

Rogán Antal konkrétumokról nem kívánt beszélni, mert - mint mondta -, ha előre közölne konkrét számokat az devizaspekulációt indíthatna el, és még a kormány nem döntött az ügyben.

Elmondta, "a mostaninál alacsonyabb árfolyamon" kezdenének el törleszteni az adósok, viszont a különbözetre egy forint folyószámla képződne "egy öt év múlvai határidővel", amit az állam "garantál a bankok számára". Ezért a bankok garanciadíjat fizetnének, fűzte hozzá.

Rogán Antal kitért arra, ez azt is jelentené, hogy ha a svájci frank árfolyama csökken, akkor amíg a különbözet el nem tűnik, addig továbbra is mindenki a fixált árfolyamon fizetne.

Korábban Gyuris Dániel a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója már közölte, április végére tető alá hozhatja a kormány és a bankszövetség a bajba jutott adósokat megsegítő programot.

Olyan megoldás szerepel a kormány és a bankok közötti tárgyalásokban, amely akkor könnyítené meg a devizahitelesek dolgát, ha a frank jelentősen elmozdulna az átlagos árfolyamtól. Amint az ingadozás elér egy határt, az adós törlesztőrészlete nem követi tovább az árfolyamot, hanem egy előre meghatározott felső határérték alapján számítják ki azt a bankok.

Ebben az esetben az ügyfél számláján tartozás keletkezik, hiszen kevesebbet fizetett, mint a valós árfolyamból következett volna, ám ez az adósság szerencsés esetben akár magától el is párologhat. A tartozás azokban a hónapokban kophat el, amikor a forint különlegesen erős a frankkal szemben. Ilyenkor ugyanis szintén egy alsó határig követi a törlesztőrészlet az erősödést, egy bizonyos pontnál lejjebb azonban nem mehet.