Szervác, Imola
12 °C
18 °C

BDO: A különadó fékezi az energetikai fejlesztéseket

2011.03.30. 11:44

A különadó jelentősen befolyásolja az energiaszektor vállalatait, mivel csökkenti a likviditásukat, ezért negatívan hat fejlesztéseikre és további terjeszkedésükre. Rajné Adamecz Ildikó, a BDO Magyarország Tanácsadó Kft. pénzügyi tanácsadó partnere azt mondta, hogy az energiaipar az egyik leginkább tőkeigényes ágazat, ahol a befektetések csak hosszú távon térülnek meg. Éppen ezért a szektort szabályozó kormányzati politikának is hosszú távon kiegyensúlyozottnak kell lennie.

Szolnoki Béla, a BDO Magyarország Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra: a különadó mintegy 60 milliárd forintot elvonását jelenti. Az ágazat azért sincs könnyű helyzetben, mert a szektorra korábban már kivetették a Robin Hood-adót is, ami az adózás előtti korrigált eredmény 8 százalékát teszi ki, a befolyó pénzből a távhőellátás finanszírozását támogatja a kormány. Ez az energiaszektora kirótt különadóval együtt pedig már jelentősen befolyásolja a 10-15 éves befektetési periódusokat - fejtette ki az ügyvezető.

Rajné Adamecz Ildikó a megújuló forrásokról elmondta: az energiafelhasználáson belül a mostani 6 százalékos arányt 2020-ra 14,5 százalékra kell emelni a megújuló energia cselekvési tervben szereplő vállalások szerint. Ám véleménye szerint ehhez nagyobb állami, technológia támogatás kell.

Azt, hogy ennek eléréséhez mekkora befektetés kell, nem számszerűsítette, de elmondta, hogy most a mátrai, a vértesi, az ajkai és a leállítást már bejelentő borsodi erőmű állít elő megújuló energiát. Így, ha további erőművek is leállnak, akkor a 6 százalékos arány is csökken.

Rajné Adamecz Ildikó elmondta: a villamos áram 40 százalékát a paksi atomerőmű, míg a további 40-50 százalékot a gáz-, illetve szénerőművek állítják elő. S bár a japán katasztrófa nem segíti az atomerőművi beruházásokat, Magyarország számára más megoldás nemigen lesz, mint a paksi erőművet bővíteni - tette hozzá. Az atomerőmű által termelt energiát ugyanis nem lehet más forrásokból, például megújuló energiaforrásokból pótolni, illetve a növekvő igényeket kielégíteni.