Ősszel lesz pénz a magyar disznóra

2011.03.30. 07:24
Sem a támogatásokat, sem az MFB forgóeszközhitelét nem kaphatják meg a sertéstenyésztők az év első felében. A terméktanács emellett az Agrár Széchenyi kártya beindításról sem tud konkrétumokat.

Az állat-egészségügyi, illetve állatihulla-megsemmisítési támogatások, bár most tavasszal lehet majd benyújtani a kifizetési kérelmeket az összesen 14,2 milliárd forintra, legkorábban is csak a harmadik és a negyedik negyedévben juthatnak el a sertéstartókhoz - tudta meg a Napi Gazdaság . A Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) tegnapi sajtótájékoztatóján kiderült, hogy egyéb forráshoz sem jutnak egyhamar a tenyésztők.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által biztosított 15 milliárd forint keretű forgóeszközhitel kidolgozás alatt áll. A minisztériumtól úgy értesültek, hogy igényelni várhatóan csak a második félévben lehet.

Az Agrár Széchenyi kártya igényelhetőségéről még szintén nincs információja a terméktanácsnak. A hitelfelvétel költségeinek mérséklése eddig nem merült föl az egyeztetéseken - válaszolta a Napi Gazdaság érdeklődésére Németh Antal, a terméktanács elnöke.

Jelenleg azon dolgoznak a VM-mel, hogy az állattartók fedezet- és hitelképességi problémái miatt az integrátorok, továbbá a beszerzési és értékesítési szövetkezetek (bész) is vehessenek fel takarmányvásárlási hitelt, amit termeltetés révén közvetítenek az állattartóknak. A baromfiiparban az integrációk még jól működnek, a sertéságazatban azonban alig van példa rá, és inkább a bészek aktívak.

A terméktanácsnak és tudomásuk szerint a szaktárcának sincsenek azonban pontosabb adataik a bészek működéséről, az általuk megmozgatott összegekről és az áruk mennyiségéről. Becslésük szerint az éves, hárommillió sertésre tehető állomány harmadát állítják elő a bészek és integrátorok közreműködésével.

Mindenképp meg kellene menteni a magyar sertéságazatot, ehhez tárgyalásos úton szeretnénk eljutni - hangsúlyozta Németh. A szervezet többször is egyeztetett a Vidékfejlesztési Minisztériummal (VM), és az ágazat stabilizálásával kapcsolatos kérdéseikre tegnap kaptak választ a tárcától. A költségvetés helyzetére tekintettel nem pluszpénzt kértünk, hanem inkább a nekünk járó támogatások mielőbbi kifizetését - mondta Menczel Lászlóné, a VHT titkára.